Skottene stemte nei til uavhengighet

Nei-siden slapp jubelen løs da prognosene viste klart flertall mot løsrivelse fra Storbritannia i morgentimene fredag. Foro: Reuters / NTB scanpix
Nei-siden slapp jubelen løs da prognosene viste klart flertall mot løsrivelse fra Storbritannia i morgentimene fredag. Foro: Reuters / NTB scanpix

Et klart flertall av skottene har stemt nei til uavhengighet fra Storbritannia i torsdagens folkeavstemning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klokken 07.10 melder ABC Nyheters reporter i Edinburgh om at det er en matematisk umulighet at det blir flertall for Ja-siden i Skottland.

Dermed kan vi slå fast med sikkerhet at en 307 år gammel union oppretholdes.

Det er ventet at førsteminister Alex Salmond, som ledet kampanjen for skottsk frigjøring, skal holde en pressekonferanse klokken 11.

Gratulerte Darling

– Jeg har snakket med Alistair Darling og gratulert ham med en vel gjennomført kampanje, skriver Cameron på Twitter.

Tidligere finansminister Alistair Darling har stått i spissen for nei-kampanjen.

Da samtlige stemmer var ferdig telt opp fredag morgen, var fasiten at 55,3 prosent sa nei til uavhengighet, mens 44,7 prosent sa ja. Det betyr at drøyt 2 millioner vil bli i unionen, mens over 1,6 millioner skotter ville ha uavhengighet fra London.

Valgdeltakelsen endte på 84,6 prosent

Erkjente nederlag

Skottlands førsteminister Alex Salmond, som har stått i spissen for ja-kampanjen, innrømmet i en tale tidlig fredag morgen nederlaget.

– Skottland har sagt nei til å bli et uavhengig land, og jeg aksepterer det, sa Salmond fra talerstolen i Edinburgh.

Han takket de 1,6 millioner skottene som har stemt for uavhengighet, samtidig som han roste det skotske folket for den høye valgdeltakelsen.

– En valgdeltakelse på 86 prosent er blant de høyeste i den demokratiske verden, i noe valg og folkeavstemning i historien, sa Salmond.

Visestatsminister Nick Clegg fra Liberaldemokratene mener nei-flertallet er et signal om at det er behov for bred konstitusjonell reform over hele Storbritannia.

– Jeg er kjempelykkelig, sier Clegg om resultatet fredag morgen, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Tidlig nei

Allerede da de første resultatene tikket inn i like før klokken fire natt til fredag, vippet pilen mot et nei-flertall. Den lille valgkretsen Clackmannanshire nordvest for Edinburgh var den første som rapporterer resultatet etter torsdagens folkeavstemning. Der sa 54 prosent nei og 46 prosent ja til selvstendighet.

Orknøyene i nord kom kort tid etter og ga også nei-siden en oppmuntring tidlig på natten. Shetland, også en liten krets, fulgte så med 64 prosent mot selvstendighet og 36 prosent for.

I den skotske hovedstaden Edinburgh stemte 61 prosent av velgerne nei til uavhengighet fra Storbritannia. Med litt over 378.00 velgere, er hovedstaden en viktig stemme i avstemningen som endte med et nei-resultat.

Glasgow, Skottlands største by med 486.219 velgere, stemte derimot ja.

Fjerne usikkerhet

Resultatet vil fjerne den politiske usikkerheten mellom London og Edinburgh, mener den norske Storbritannia-eksperten Jan Erik Mustad.

– Mer eller mindre all makt vil bli overført til det skotske parlamentet, bortsett fra forsvars- og sikkerhetspolitikk og utenrikspolitikk, sier Mustad som er førstelektor ved Universitetet i Agder, til NTB.

Mustad sier at resultatet vil betyr at fokuset nå dreies vekk fra uavhengighet.

– Hva som skal skje videre, vil bli diskutert i løpet av det neste året-halvannet, sier Mustad.

Førstelektoren er i Edinburgh for å overvære folkeavstemningen, og i forkant sa han at det ville bli et knapt nei-flertall fordi fornuften ville seire over følelsene.

– Resultatet har fulgt prognosene vi hadde. Skottland forblir en del av unionen og vil beholde blant annet det konstitusjonelle monarkiet og valutaen, sier han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus