Iran kritiserer USA for ikke å trå sterkere til i Irak

Australsk politi utenfor et av husene i Sydney der det ble gjennomført ransakinger i forbindelse med planer om et terrorangrep. Foto: David Gray / Reuters / NTB scanpix
Australsk politi utenfor et av husene i Sydney der det ble gjennomført ransakinger i forbindelse med planer om et terrorangrep. Foto: David Gray / Reuters / NTB scanpix

Irans president Hassan Rouhani kritiserte onsdag USA for ikke å ville sende bakkestyrker til Irak for å slå tilbake Den islamske staten IS.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et intervju med NBC før han drar til FNs hovedforsamling i New York, syntes han å tvile på om USA er i stand til å nedkjempe IS uten å sette inn bakkestyrker.

– Er amerikanerne redd for tap på bakken i Irak? Er de redd for at deres soldater skal bli drept i kampen mot det de selv sier er terrorisme, sa han.

– Hvis de vil bruke fly og droner så ingen amerikanere blir såret, er det mulig å bekjempe terrorisme uten ofre, spurte han og la til at det i alle kriser viser seg at den som vinner, er den som er rede til å ofre for seieren.

USAs president Barack Obama understreket igjen onsdag at USA ikke har til hensikt å sende bakkestyrker til Midtøsten igjen, selv om USA vil støtte kampen mot IS med flyangrep, våpen og opplæring av irakiske regjeringsstyrker.

Onsdag vedtok Representantenes hus å støtte Obamas planer om å væpne og trene opp moderate syriske opprørere til kamp mot IS.

Farlig fenomen

I New York kom Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif med det samme budskapet som Rouhani da han kalte IS et «farlig fenomen» og advarte mot å tro at gruppa kan beseires bare med luftangrep.

I en tale i Council for Foreign Relations anklaget Zarif andre land for å ha skapt et Frankenstein-monster som er kommet tilbake for å true sine skapere.

Zarif beklaget også at Iran ikke var invitert til en konferanse i Paris sist mandag om IS, siden Iran kan spille en viktig rolle i kampen mot gruppa.

Dilemmaer for USA

Han understreket at Iran er imot utenlandsk intervensjon i land i regionen om ikke de utenlandske styrkene er invitert av regjeringen.

Iraks nye regjering har spesifikt bedt om USAs hjelp til å slå tilbake mot de ekstreme jihadistene som i en lynaksjon tok kontrollen over det nordlige Irak.

Men USA står overfor et dilemma fordi IS er en felles fiende av USA, Iran og Assad-regimet i Syria. som begge selv er blant USAs verste fiender.

USA avviser organisert samarbeid med de to, og da spesielt Syria, selv om både Iran og USA har gitt konkret støtte til irakiske og kurdiske operasjoner mot IS-stillinger i Nord-Irak, USA i lufta og Iran på bakken.

Må stanses

Trass i sin harde kritikk av USA gjorde Rouhani det klart at IS må stanses, fordi IS i henhold til islam vil «drepe menneskeheten».

Gruppas drap på tre vestlige gisler er i strid med islam, og fra et islamsk synspunkt er det å drepe uskyldige mennesker det samme som å drepe menneskeheten, sa Rouhani.

Han understreket at Iran vil gi Irak all nødvendig støtte, og han påpekte at Irans «røde linje» i Irak er om IS rykker fram mot Bagdad eller sjiamuslimske hellige steder som Karbala og Najaf.

– Vi godtar ikke at Bagdad eller de hellige stedene okkuperes av terrorister, fastslo han. (

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus