Konsulenter fikk 30.000 bistandskroner daglig

Forsøk på påvirkning av det hvite hus kan være ulovlig, ifølge The New York Times. Foto: COLOURBOX
Forsøk på påvirkning av det hvite hus kan være ulovlig, ifølge The New York Times. Foto: COLOURBOX

Med bistandsmidler har Norge betalt konsulenter opp mot 30.000 kroner daglig for å lokke USA til å doble støtten til det norske regnskogprosjektet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er det uavhengige, norske bistandstidsskriftet Development Today som omtaler kostnadene for bruk av konsulenter til påvirkning i USA.

Ifølge Aftenposten er bakgrunnen for konsulentbruken at Norge er misfornøyd med å ha blitt stående for mye alene med regnskogsatsingen som ble satt i gang av tidligere statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og tidligere utviklings- og miljøvernminister Erik Solheim (SV). Prosjektet fikk navnet REDD+ hvor målet var å hindre hogst i verdens regnskoger.

Detaljerte epostutvekslinger mellom norske Norad, som styrer det meste av norsk bistand, og noen av de mange amerikanske tenketankene som får norske midler, ble nylig publisert av den amerikanske storavisa The New York Times.

Ifølge avisen kan disse forsøkene på påvirkning i Det hvite hus og Kongressen være i strid med amerikansk lov.

– Det er uheldig om Norge i USA blir oppfattet som at vi driver med renkespill eller utidig innblanding i deres indre anliggender. Og selv om det ikke er korrupsjon, så handler det jo om folk som blir «wined and dined», sier utenrikspolitisk forsker Asle Toje til Aftenposten. Han sier alt det ekstra som følger med, er grunnen til at konsulentkostnadene er så høye.

– Klima- og skoginitiativet er ambisiøst og komplisert. Skal vi lykkes trenger vi de beste organisasjonene og de beste hodene med på laget. Vår vurdering er at honorarene i denne avtalen er høye, men ikke uvanlige for denne typen arbeid i USA, sier avdelingsdirektør Svein Bæra i Norad til Aftenposten. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus