Grufulle historier om senking av skip i Middelhavet

En av de få som overlevde båtulykken utenfor Malta forrige uke, 23 år gamle Mohamed Raad fra Gazastripen, forteller hvordan foreldre måtte gi slipp på sine egne barn etter å ha klamret seg til den kantrede båten i tre dager.
En av de få som overlevde båtulykken utenfor Malta forrige uke, 23 år gamle Mohamed Raad fra Gazastripen, forteller hvordan foreldre måtte gi slipp på sine egne barn etter å ha klamret seg til den kantrede båten i tre dager.

Palestinere fra Gazastripen utgjorde trolig den største gruppen blant de flere hundre båtflyktningene som fryktes å ha druknet i Middelhavet etter at menneskesmuglere skal ha senket båten de satt i.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En av de få som overlevde, 23 år gamle Mohamed Raad fra Gazastripen, forteller hvordan foreldre måtte gi slipp på sine egne barn etter å ha holdt seg i live i vannet i tre dager.

Rundt 80-90 personer forsøkte å holde seg i live, men mange måtte gi slipp på grunn av tørst, frost og utmattelse. Flere hundre andre skal ha druknet idet båten gikk ned i midten av forrige uke.

– Den tredje dagen begynte folk å bli gale, sier Raad, som nå befinner seg i Chania på Kreta etter å ha blitt reddet sist fredag. Kun ti personer skal ha overlevd, blant dem ei to år gammel jente.

– Hver eneste dag mistet vi folk i sjøen. Noen hadde med seg barn. Da de døde, slapp de dem i vannet, sier Raad og beskriver hvor fortvilte foreldrene var da de måtte gi slipp på barna sine i havet utenfor Malta.

Seilte fra Egypt

Ifølge Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) var 50-100 barn blant de om lag 500 personene på båten, som seilte fra Damietta i Egypt 6. september. Underveis måtte de skifte båter flere ganger.

Prisen for turen var 2.000 dollar per person har IOM fått opplyst fra et kontor på Gazastripen som organiserer ulovlige båtreiser.

Raad sier at han befant seg under dekk da båten sank, og at han ikke så hva som skjedde. Andre overlevende har fortalt at menneskesmuglere senket båten fordi flyktningene nektet å flytte over til en mer skrøpelig båt midt i Middelhavet.

De fleste under dekk druknet etter kort tid, men Raad opplyser at han greide å komme seg ut gjennom en luke. Deretter fant han en redningsvest, som han mener berget livet hans.

Tidligere er det kommet meldinger om at det var både palestinere, syrere og folk fra Sudan om bord, men den palestinske ambassaden i Hellas opplyser at så mange som 450 av dem var fra Gazastripen, skriver nettavisen EUobserver.

Les også: 500 fryktes døde i skipsforlis i Middelhavet

– 400 savnet

Den Gaza-baserte organisasjonen Adamir fortalte til Haaretz tirsdag at den har en liste med navn på 400 mennesker som er savnet.

– Ingen vet hvor de er. Hele Gazastripen snakker om det. Det er en smertelig historie – som om det ikke var nok det som skjedde i den siste krigen, sier Adamirs sjef Halil Abu Shamala.

Palestinerne om bord i det forliste skipet var hovedsakelig unge mennesker, men også hele familier var om bord, mennesker som flyktet fra krig og fattigdom, ifølge Shamala.

– Etter at de rammet båten, ventet de med å dra til båten hadde sunket helt. De lo, sier en av de overlevende. Ifølge IOM stemmer historiene til de overlevende overens, selv om de nå er brakt til sykehus i henholdsvis Italia, Malta og Kreta.

Les også: På én dag plukket norske skip opp 270 flyktninger

Personene som senket båten kom i en fiskebåt, og de så ut til å være egyptere eller libyere, ifølge en annen palestiner.

– Et massedrap

– Om denne historien, som blir etterforsket av politiet, viser seg å stemme, vil det være det største forliset som har skjedd på flere år ... ikke en ulykke, men et massedrap, utført av kriminelle som mangler skrupler og respekt for menneskeliv, sa IOM i en uttalelse denne uken.

Til sammen har nær 3.000 migranter mistet livet på vei over Middelhavet hittil i år. Rundt 130.000 mennesker har ankommet Europa sjøveien bare i år, sammenlignet med 60.000 i fjor, ifølge FNs høykommissær for flyktninger UNHCR.

Italia har tatt imot mer enn 118.000, de fleste av dem ble berget på sjøen.

Les også: Over 700 flyktninger kan ha druknet


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus