Aksla-saken: Tiltalte klarte ikke å forklare seg

Aksla-saken: Tiltalte klarte ikke å forklare seg
Aksla-saken: Tiltalte klarte ikke å forklare seg

Det var ventet at Paco Dan Danielsen (24) onsdag endelig skulle forklare seg om voldtekten og drapet på Anja Weløy Aarseth (21). I stedet valgte han igjen å møte retten med taushet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var ikke minst skuffende for foreldrene til studenten som ble tatt av dage på byfjellet Aksla i Ålesund i august i fjor.

De hadde igjen tatt plass ved siden av sin bistandsadvokat Einar Råen, vis-à-vis tiltalte. Danielsen satt stort sett og så ned på arket han skriblet på i de sju-åtte timene ankesaken hans gikk for Frostating lagmannsrett i Ålesund.

– Vi må forholde oss til at han benytter seg av sin rett til ikke å forklare seg. Men som påpekt fra lagmannens side, er det noe spesielt når det er han som valgte å anke saken. Det lå i luften at her skulle han bidra med noe som skulle tale til hans fordel, sier Råen til NTB etter dagen i retten.

Les også: Aksla-drapet: Foreldrene får høre drapsmannens forklaring

– For vanskelig

Danielsen avslo to ganger førstelagmann Sven-Jørgen Lindsetmos anmodning om å sette seg i vitneboksen og forklare seg.

– Planen var at han skulle forklare seg, og det var han forberedt på, men han syntes det ble for vanskelig når foreldrene til fornærmede var til stede, sier tiltaltes forsvarer, advokat Per Herman Thori-Aamot, til NTB.

24-åringen ankom denne gangen uten caps, men med mørke solbriller, i joggebusker og treningssko. Han hadde ytterjakken på under hele saken.

Gjentok påstand

Aktor, statsadvokat Ingvild Thorn Nordheim, fastholdt i sin prosedyre at tiltalte må dømmes til lovens strengeste straff.

Les også: Anja Weløy Aarseths drapsmann vil forklare seg

I mars i år ble han i Sunnmøre tingrett dømt til 21 års forvaring med en minstetid på ti år. Danielsen valgte å anke dommen fra tingretten, men anken begrenset seg til straffeutmålingen.

Nordheim gjentok påstanden og viste igjen til rapporten fra de sakkyndige der det fremgår av det blant annet er stor fare for gjentakelse.

– Jeg ble overrasket over at han ikke ville forklare seg siden det var forventet at han skulle gjøre det. Nå får vi ikke noe nærmere kjennskap til hvordan han tenker. Vi må basere oss på hans forklaringer til politiet og sakkyndige. Det er mye her vi skulle hatt svar på som jeg mener ikke stemmer i hans forklaring, sier hun til NTB.

Forsvarer Per Herman Thori-Aamot ba på sin side igjen om at hans klient ikke blir dømt til forvaring, men anses på mildest mulig måte.

Han får forkynt dommen fra lagmannsretten i Bergen fengsel tidligst torsdag ettermiddag eller fredag.

Les også: Drapsdømt i Aksla-saken anker

– Rusfri

Under ankebehandlingen sa Danielsens behandlende psykolog at han har vært rusfri siden saken gikk for tingretten i februar.

Han skal gjentatte ganger ha blitt tilbudt narkotika, men har avslått og har også etter eget ønske blitt flyttet til enecelle fordi det skal ha vært narkotika i omløp der han var.

Det mener forsvareren tydelig viser at han har vilje til å endre seg. Aktor var ikke enig.

– Situasjonen nå var at han hevder seg rusfri i fengslet over en periode. Samtidig var de rettspsykiatrisk sakkyndige klar på at det er for kort tid til å si at noe er endret. Da er vi tilbake til tingrettens utgangspunkt – han er lite motivert for å endre sin livsstil, sa Thorn Nordheim.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus