– Ebola truer med å viske ut fremskrittene for barn i Liberia

RAMMES HARDT: Barn i Liberia står uten helsetjenester, og skolene er stengt, på grunn av ebola-epidemien som herjer i landet. Her studerer tre jenter en informasjonsplakat om hvordan man kan forebygge spredning av det dødlige viruset. Foto: Jallanzo / UNICEF
RAMMES HARDT: Barn i Liberia står uten helsetjenester, og skolene er stengt, på grunn av ebola-epidemien som herjer i landet. Her studerer tre jenter en informasjonsplakat om hvordan man kan forebygge spredning av det dødlige viruset. Foto: Jallanzo / UNICEF

Utbruddet av ebola-viruset i Liberia har rammet helsetjenester for barn hardt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ebola-smitten sprer seg så raskt i Vest-Afrika at det ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) ikke er nok kapasitet til å behandle pasientene. WHO vil torsdag holde krisemøte om situasjonen.

Over 2400 personer har så langt mistet livet som følge av ebola-utbruddet og 4784 personer er smittet, ifølge WHOs tall fra forrige uke.

Ebola-epidemien som startet i mars, har rammet Guinea, Sierra Leone og Liberia hardt.

– I løpet av det siste tiåret har Liberia utviklet seg fra et land i en ødeleggende konflikt, til et land som kunne glede seg over den største reduksjonen i barnedødelighet i Afrika, Sheldon Yett, sjef for UNICEF i Liberia, i en pressemelding.

– Nå truer ebola-utbruddet med å viske ut alle disse fremskrittene for barna og for Liberia, fortsetter Yett.

Utbruddet har gått hardt ut over helsetilbudet for barn, skoler er stengt og tusenvis av barn er blitt foreldreløse. Barn dør av meslinger og andre sykdommer som kan forebygges med vaksiner, og gravide kvinner har få steder der de trygt kan føde, ifølge UNICEF.

I tillegg er barn som har mistet familiemedlemmer på grunn av ebola, stigmatisert, fordi de ansees som en smittekilde. Mange må klare seg alene uten noe sted å bo, uten et helsetilbud og næring, opplyser organisasjonen.

Ebola-epidemien brøt ut for flere måneder siden, men en større internasjonal hjelpeoperasjon for å stanse smitten har latt vente på seg.

Både USA og EU har den siste tiden varslet større bidrag for å stanse epidemien.

Personvernpolicy