Kommentar:

Nå går Skottland på dunken - som Norge i 1994

SKOTTLAND PÅ DUNKEN HVIS DET BLIR JA TIL SELVSTENDSIGHET: I hvert fall hvis vi skal tro De konservative, Arbeiderpartiet, De liberale, de fleste avisene og næringslivet foran folkeavstemningen om Skottlands selvstendighet. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.
SKOTTLAND PÅ DUNKEN HVIS DET BLIR JA TIL SELVSTENDSIGHET: I hvert fall hvis vi skal tro De konservative, Arbeiderpartiet, De liberale, de fleste avisene og næringslivet foran folkeavstemningen om Skottlands selvstendighet. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.

Jobbene vil forsvinne. Pensjonene vil skrumpe. Bankene vil flytte ut. Valutaen blir usikker. Boligprisene vil synke, mens boliglånene må betales i dyre pund.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det lukter 1994 av Skottland nå, foran folkeavstemningen torsdag. Det varsles katastrofe dersom Skottland stiller seg utenfor unionen.

Torsdag skal skottene stemme for eller imot medlemskap i unionen. Ikke Den europeiske unionen EU, men unionen med England, Wales og Nord-Irland.

Og her er det som i Norge foran EU-avstemningen i 1994. Uten union blir det krise.

Den gangen skulle vi miste 150.000 arbeidsplasser hvis vi ble stående utenfor. Alt ville bli usikkert. Vi ville brenne inne med olje og fisk.

Så å si alle store aviser var for EU-medlemskap, i likhet med store partier og næringslivet. Sånn er det her også i disse hektiske dagene.

Det er ikke bare de konservative som kjemper for Storbritannia. Det skotske arbeiderpartiet Labour kommer i en løpeseddel med følgende budskap:

Stem nei til selvstendighet, eller så risikerer du:

  • Jobben din
  • Pensjonen din
  • Pundet ditt
  • Helsevesenet ditt
  • Framtida di.

Intet mindre.

Det er også avslørt at den britiske regjeringen har oppfordret næringslivsledere til å advare mot å løsrive Skottland fra Storbritannia. Og det gjør de villig vekk.

Engelske og skotske politikere advarer om at Skottland vil miste valutaen, få et stort sikkerhetsproblem og trøbbel med å dekke underskuddene på statsbudsjettet.

Og oljen? Den er det nesten ingenting igjen av ifølge motstanderne av selvstendighet.

Så var det EU-medlemskapet.

Skottland skal per definisjon miste medlemskapet hvis de trer ut av Storbritannia. Og jammen trues det ikke med at det også kan bli trøblete å få tilbake.

Skottland risikerer å måtte vente i minst fem år før landet kan bli medlem av EU hvis det løsriver seg fra Storbritannia, advarer en spansk minister bare to døgn før den historiske folkeavstemningen.

Spanias europaminister Inigo Mendez de Vigo sier dessuten at skottene vil være nødt til å innføre euro som valuta, som alle andre nye EU-land, skriver NTB.

Nå har de Vigo selvfølgelig sin egen agenda. Spania er sterkt uroet over at katalanerne vil avholde folkeavstemning om selvstendighet i november. Spania ønsker ingen oppmuntring til separatisme.

For europrosjektet er det samtidig et ufrivillig komisk poeng at et euroland bruker innføring av euro som en trussel.

I Skottland er det videre sånn at store finansinstitusjoner som RBS, Standard Life og andre har truet med å flytte til England hvis det blir ja-flertall torsdag.

Dessuten advares det om at skipsverftene må stenge.

Også vårt hjemlige Aftenposten rykker, som i 1994, ut til fordel for union:

Avisa antyder i en leder mandag at Skottland vil miste markedsadgangen til England (!) hvis de bryter opp. Altså – ikke noe medlemskap i EUs indre marked, slik til og med Norge har på de fleste områder.

Ifølge Aftenposten er det rett og slett usikkert om Skottland vil få del i EUs indre marked.

Aftenposten antar altså at ett av Europas rikere land, et land som fra før har innført 100 prosent av EUs lovverk, har 98,5 prosent av Storbritannias gjenværende oljeressurser og 40 prosent av EUs fiskeressurser, kan bli nektet adgang til en union som har tatt opp Bulgaria og Romania som medlemmer.

Aftenposten mener også å vite at det vil koste Skottland mer å drive forsvar og sikre en aldrende befolkning, enn hvis de fortsetter i Storbritannia.

Selv NATO beveger seg foran folkeavstemningen i Skottland.

Avtroppende generalsekretær Anders Fogh Rasmussen er ute med antydninger:

Det vil kreve enstemmighet fra 28 medlemsland å ta opp Skottland som medlem.

Men hvilken interesse skulle noe NATO-land ha av å holde Skottland utenfor?

Uansett blir det slått fast at sikkerheten til Skottland blir svekket.

Også på økonomi-siden i den skotske dragkampen om unionsmedlemskap, er alt som i Norge i 1994:

Nei-kampanjen har fått 2.742.723 pund i innsamlede midler, de som sier ja til selvstendighet har fått inn 1.822.120 ifølge den skotske valgkommisjonens rapport 15. september.

Også ja-siden prøver seg med propaganda, men da med positive løfter:

Barnehager i verdensklasse. Ingen studieavgifter. Flere arbeidsplasser og lærlingeplasser. En bedre framtid for pensjonister.

Men det skal godt gjøres at slike vakre politikerløfter klarer å demme opp for skremslene den skotske befolkningen, særlig de ti prosentene som ikke har bestemt seg, utsettes for.

Resultatet får vi natt til fredag.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus