Lungelege: – Lurt å være skeptisk til e-sigaretter

– VET IKKE NOK: Europeiske lungeleger mener vi ikke vet nok om langtidseffektene av e-sigaretter, og maner til forsiktighet. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
– VET IKKE NOK: Europeiske lungeleger mener vi ikke vet nok om langtidseffektene av e-sigaretter, og maner til forsiktighet. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Europeiske lungeleger mener det er fornuftig å regulere bruken av e-sigaretter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

E-sigarettene blir stadig mer populære, både i Norge og i andre land. De nikotinholdige e-sigarettene virker ved at de omdanner nikotin til en damp som brukeren inhalerer.

Den omdiskuterte elektroniske sigaretten var tema da Den europeiske lungeforeningen European Respiratory Society (ERS) holdt sin årlige konferanse forrige uke i München, melder Dagens Medisin.

Under konferansen ble det blant annet presentert studier som viste sammenheng mellom e-sigaretter og astma og lungesykdom hos rotter, og som viste at e-sigaretter forsårsaker samme forandringer i lungeceller som er sett ved vanlige sigaretter.

Samtidig viste undersøkelser at e-sigaretter kan være et effektivt hjelpemiddel for dem som vil stumpe røyken.

Les også: – E-sigaretter like effektive som nikotinplaster ved røykeslutt

– Lurt å være skeptisk

Nylig kom Verdens helseorganisasjon (WHO) med en rapport om e-sigaretter, som konkluderer med at bruk av den elektroniske sigaretten må skje under streng regulering.

Sigarettene utgjør en alvorlig trussel mot barn og fostre, ifølge WHO.

Den europeiske lungeforeningen stiller seg bak WHOs rapport, i en skriftlig uttalelse.

– Vi har ikke diskutert dette i foreningen ennå. Personlig tror jeg det er lurt å være skeptisk. Det trengs mer forskning for å se langtidseffekter. Det er jo nikotin i e-sigarettene, og vi vet ikke hvor skadelig bruken av e-sigaretter kan være på lengre sikt, sier styreleder i Norsk forening for lungemedisin, Sjur Humerfelt, til Dagens Medisin.

Barneleger advarer : Stadig flere barn forgiftes av nikotin til bruk i e-sigaretter

Vurderer regelendring i Norge

I Norge er det forbudt å produsere, importere og omsette nye tobakks- og nikotinprodukter. Regelverket ble innført i 1989 fordi helsemyndighetene mente det fantes nok tobakks- og nikotinprodukter på det norske markedet.

Dette betyr at det er forbudt å importere e-sigaretter med nikotin for videresalg. Det er kun tillatt med import av nikotinholdige e-sigaretter for privatpersoner som vil bruke dem til røykeavvenning. Men forbudet er omstridt.

Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) er i gang med å utrede mulige regelverksendringer. Utredningen som forventes å være klar i begynnelsen 2015, vil også vurdere om salg av nikotinholdige e-sigaretter skal tillates i Norge, skriver Dagens Medisin.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus