Asteroide-slurv hos Nasa får kritikk

Asteroiden Eros er et eksempel på et «jordnært objekt», objekter hvis mane av og til bringer dem nær jorden. Den amerikanske romfartsorganisasjonen Nasa forsøker å skaffe oversikt over disse og utvikle strategier i tilfelle en av dem skulle havne på kollisjonskurs med vår planet. Foto: Scanpix/AP/Nasa.
Asteroiden Eros er et eksempel på et «jordnært objekt», objekter hvis mane av og til bringer dem nær jorden. Den amerikanske romfartsorganisasjonen Nasa forsøker å skaffe oversikt over disse og utvikle strategier i tilfelle en av dem skulle havne på kollisjonskurs med vår planet. Foto: Scanpix/AP/Nasa.

Nasa-programmet som skal oppdage og beskytte jorden fra asteroider på kollisjonskurs er dårlig drevet og ligger langt bak skjema, ifølge en ny rapport.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Jordnære objekter» er asteroider, kometer og meteorer i solsystemet hvis bane av og til bringer dem nær jorden. Noen rammer vår planet direkte, og de fleste av disse brenner opp i atmosfæren.

Men hvis objektene er store nok kan det få svært alvorlige konsekvenser for oss mennesker.

Den amerikanske romfartsorganisasjonen Nasa fikk i 2005 i oppgave av Kongressen å lage et program for å spore slike objekter større enn 140 meter i diameter.

Målet er å vurdere hvor stor trussel de utgjør og katalogisere 90 prosent av objektene innen 2020.

Vet om ti prosent

Denne uken leverte Nasas generalinspektør Paul Martin en rapport der det rettes skarp kritikk mot måten dette programmet har blitt ledet.

Bare én million av programmets årlige budsjett på 40 millioner dollar brukes på strategier for å avskjære en asteroide på vei mot jorden, eller evakuere områder som kan bli rammet, heter det i rapporten, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Programmet har oppdaget, kategorisert og påvist banen til mer enn 11.000 jordnære objekter siden 1998. Likevel anslår Nasa at kun ti prosent av alle asteroider over 140 meter i diameter er identifisert. Tidsfristen som er satt til 2020 vil neppe bli nådd, heter det i rapporten.

Les også: NASA-sjef: – Vårt beste forsvar er å be

«Skremmeskudd» i Russland

Programmet blir også kritisert for dårlig samkjøring og ledelse.

Rapporten understreker at de fleste jordnære objektene er ufarlige og går i oppløsning før de når jordens overflate.

Men enkelte rammer jorden, som den 18 meter store meteoren som eksploderte over den russiske byen Tsjeljabinsk i 2013 «med samme kraft som 30 atombomber og sprengte vinduer, ødela bygninger og skadet mer enn 1000 mennesker».

Les også: – Trusselen fra asteroider større enn først antatt

Dårlig økonomisk kontroll

Også programmets økonomi og planleggingen av tiltak for å avskjære asteroider som truer jorden får kritikk.

«For eksempel kunne man ved å etablere formelle partnerskap med forsvarsdepartementet og internasjonale organisasjoner sikret tilgang til flere teleskop her på jorden og dermed økt evnen til å påvise, spore og kategorisere flere slike objekter».

Les også: Meteorregn skapte panikk: – Kunne skjedd hvor som helst

Katastrofale konsekvenser

I gjennomsnitt treffes jorden av en asteroide på noen hundre meter i diameter gjennomsnitt hvert 10 000 år. Asteroider på over én kilometer treffer oss i gjennomsnitt en gang per 100 000 år.

For rundt 65 millioner år siden ble jorda truffet av en asteroide på rundt 10 kilometer i diameter, noe som forårsaket store klimaendringer som antas å ha utryddet både dinosaurene og mesteparten av alt annet liv.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus