Fikk fem års fengsel for å drikke Baileys

AVSLØRENDE DRIKKE: Ikke bestill en Baileys om du er mann og besøker en bar i Kamerun. Illusytrasjonsfoto: Colourbox.com
AVSLØRENDE DRIKKE: Ikke bestill en Baileys om du er mann og besøker en bar i Kamerun. Illusytrasjonsfoto: Colourbox.com

To menn ble i Kamerun dømt til fem års fengsel for å ha drukket Baileys på en bar. Retten mente valg av drikke bekrefter homoseksualitet, som er forbudt i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kamerun er ett av flere afrikanske land som er kjent for sitt nærmest paranoide forhold til homoseksualitet.

Den bisarre dommen fra i fjor kobles til en hendelse datert tilbake til sommeren 2011 da de to mennene bestilte hver sin Baileys på en bar i hovedstaden Yaoundé.

Valg av drikke skal ha fått betjeningen til å reagere, og politiet ble tilkalt på grunn av mistanker om homoseksuell fremferd mellom de to dømte mennene, som i tillegg skal «ha sett homofile ut».

Les også: Homofobi og rasisme - to sider av samme sak

«Kun egnet for kvinner»

Baileys betraktes i seg selv som såkalt «homodrink» i landet, og «er kun egnet som drikke til kvinner», ifølge den amerikanske politiske nyhetsbloggen Think Progress.

En mann som bestiller dette i en bar ses umiddelbart på som svært suspekt, og enda mer provoserende blir det oppfattet som dersom to menn kommer sammen inn i en bar og der begge bestiller en drink av denne typen.

Det var nøyaktig dette de to dømte mennene gjorde sommeren for tre år siden.

Les også: – Ugandas president vil ha ny homolov

Utover valg av feil drikke i baren fantes det ingen håndfaste beviser for at de faktisk hadde utført en homoseksuell handling, men deres homo-aktige utseende og deres ellers feminine klesstil var i tillegg til det avslørende valget av drikke nok til at retten kunne straffe dem med en fellende dom.

– Dette er noe bare kvinner drikker, skal dommeren ha konkludert før han dømte de to til maks straff: Fem års fengsel.

Fritt vilt

Fengselsoppholdet skal ha vært svært traumatisk og et mareritt for de to dømte mennene. På grunn av deres påståtte homofile adferd ble de begge fritt vilt innenfor murene både for fengselsvaktene og for øvrige medfanger.

Den generelle oppfatningen blant innbyggerne i landet er at folk flest er like homofobisk innstilte som staten, melder Think Progress.

I januar i år ble imidlertid dommen opphevet og de to mennene ble sluppet fri før tiden.

Les også: Uganda anker opphevelsen av homofililov

Deres forsvarer, Michael Touge, sier til Think Progress at det holder med mistanke for å dømme noen for homoseksuell adferd i Kamerun.

Trenger ingen bevis

– Aktor trengte ikke bevise noe som helst, sier han i en kommentar til den absurde dommen.

– Det å være mann og frisør holder faktisk for å få noen dømt i dette landet, understreker han.

I Kamerun er forholdene for homofile så vanskelige at selv aidssyke pasienter ikke tør oppsøke lege for å få hjelp fordi de er redde for å bli angitt for homofili.

Les også: Homohets-gruppe fjernet fra Facebook

Håper mer utdanning vil hjelpe

Forsvareren håper nå på at mer utdanning hos befolkningen på sikt vil få innbyggerne til å endre syn på homoseksuelle i Kamerun.

– En homoseksuell person er vår venn, vår bror, vår søster, en del av vår familie. Det er ikke en fremmed som kommer utenfra, konstaterer han.

Les også: – Homofili er det mest naturlige i verden

Personvernpolicy