Brende skal tale på Irak-møte i Sikkerhetsrådet

Norge er invitert til å holde innlegg under møtet som ett av rundt 30 land. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Norge er invitert til å holde innlegg under møtet som ett av rundt 30 land. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenriksminister Børge Brende (H) skal holde innlegg under et ekstraordinært høynivåmøte om Irak i FNs sikkerhetsråd fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Debatten i FN-bygningen i New York fredag ettermiddag er kommet i stand på kort tid og etter initiativ fra USAs utenriksminister John Kerry.

Målet er åpenbart å samle internasjonal støtte til kampen mot opprørsgruppen Den islamske staten (IS), også omtalt som ekstremistorganisasjonen ISIL av blant andre UD.

På talerstolen

Som ett av rundt 30 land er Norge invitert til å holde innlegg under møtet.

Invitasjonen kommer som en følge av at Norge har bidratt betydelig i Irak på det humanitære området, heter det i en pressemelding fra Utenriksdepartementet (UD).

Trolig vil flere land benytte møtet til å kunngjøre at de vil delta militært i en koalisjon for å bekjempe IS i Irak.

Brende sa til NTB mandag at Norge er spurt av USA om å bidra militært, og at regjeringen vurderer om vi skal bidra med militær kapasitetsbygging i Irak.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Varslet militær bistand

– Det kan for eksempel dreie seg om opplæring, sa Brende etter å ha deltatt på et Irak-møte i Paris der representanter fra 26 land uttalte at irakiske myndigheter kan regne med nødvendig hjelp og «passende militær bistand» i krigen mot IS.

– Fra norsk side har vi prioritert humanitær bistand samt militær kapasitet i form av et Hercules-fly som har levert nødhjelp. Vi har ikke tatt stilling til om vi skal bidra på et bredere felt, sa Brende til NTB.

Ikke fly nå

Statsminister Erna Solberg (H) sa til NTB mandag at det ikke er en aktuell problemstilling nå om Norge skal delta med eventuelle flystyrker, slik vi gjorde i Libya. Det dreier seg heller ikke om å sende soldater inn på bakken.

– Det er ikke til vurdering, sa Brende, og la til at det heller ikke er aktuelt å forsyne irakiske styrker med våpen eller forsvarsmateriell.

En beslutning om norsk deltakelse vil uansett gå veien om Stortinget.