Ukraina og EU har godkjent samarbeidsavtalen

Ukrainske soldater på patrulje i Kramatorsk i Donetsk-regionen. Tirsdag skal Ukraina ratifisere en samarbeidsavtale med EU. (Foto: Reuters / NTB scanpix)
Ukrainske soldater på patrulje i Kramatorsk i Donetsk-regionen. Tirsdag skal Ukraina ratifisere en samarbeidsavtale med EU. (Foto: Reuters / NTB scanpix)

Ukraina gir begrenset selvstyre til de separatiststyrte områdene øst i landet. Men separatistene bare trekker på skuldrene og sier de ikke bryr seg om hva Kiev sier og gjør.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Donbass-regionen har ikke lenger noe som helst med Ukraina å gjøre, og vi innfører fullstendig selvstyre, sier Andreij Purgin, visestatsminister i den selverklærte Folkerepublikken Donetsk, i en kommentar. Donbass er fellesnavnet for de to regionene Donetsk og Luhansk øst i Ukraina.

– Ukraina kan vedta hvilke som helst lover de måtte ønske. Men vi har ingen planer om en føderasjon med Ukraina, sier Purgin videre.

Purgins uttalelser kom kort etter at den ukrainske nasjonalforsamlingen tirsdag vedtok forslaget om å gi de separatiststyrte områdene begrenset selvstyre.

Treårsperiode

De to regionene vil få såkalt spesialstatus, noe som innebærer en viss grad av selvstyre over en treårsperiode. Nasjonalforsamlingen har også godkjent et amnesti til dem som har kjempet på separatistenes side i konflikten.

Forslagene er ledd i en fredsplan mellom de prorussiske separatistene og myndighetene i Kiev. I tillegg har ukrainske myndigheter foreslått å holde lokalvalg i regionene Donetsk og Luhansk 7. desember.

Fredsplanen inkluderte også en våpenhvile, men denne er brutt flere ganger. Tirsdag la FN fram nye tall som viser at nærmere 3.200 mennesker er drept i Øst-Ukraina siden kampene mellom separatistene og ukrainske styrker begynte i april.

EU-avtale godkjent

Tirsdag ratifiserte også den ukrainske nasjonalforsamlingen og EU-parlamentet en avtale om politisk og økonomisk samarbeid mellom Ukraina og EU.

– Avtalen er det første viktige skrittet mot EU-medlemskap, sa Ukrainas president Petro Porosjenko etter å ha satt sin signatur på avtalen.

Myndighetene i Kiev har imidlertid gitt etter for press fra Russland og utsetter innføringen av en frihandelsavtale med EU, som er en del av samarbeidsavtalen, til 2016. Mange håper likevel at ratifiseringen kan åpne et nytt kapittel og at landet kan legge den blodigste perioden siden Sovjetunionens fall, bak seg.

Samtidig endte en avstemning i EU-parlamentet som ble holdt samtidig med den ukrainske, med 535 stemmer for og 127 imot ratifisering.

– Dette er et historisk øyeblikk, sa EU-parlamentets president Martin Schulz etter avstemningen.

Utløste uro

Samarbeidsavtalen med EU var den utløsende faktoren i konflikten som har herjet landet siden i fjor vinter.

Daværende president Viktor Janukovitsj nektet i november i fjor fra å undertegne avtalen og valgte i stedet å inngå en frihandelsavtale med Russland. Det førte til enorme demonstrasjoner og opptøyer i Kiev.

I februar ble Janukovitsj avsatt av nasjonalforsamlingen og flyktet til Russland. I mars annekterte Russland Krim-halvøya, og i april begynte kampene mellom prorussiske separatister og ukrainske styrker i Donetsk- og Luhansk-regionene.

Personvernpolicy