Plyndring og kaos etter orkan i Mexico

Kaos rådet på spissen av Baja California i Mexico mandag etter at den kraftigste orkanen på mange år på landets stillehavskyst herjet i helgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oversvømte gater i byene i Los Cabos var fulle av nedblåste trær, veltede biler og glass og bygningsrester etter at Odile feide gjennom med vindkast på opptil 205 kilometer i timen.

135 mennesker ble sendt til sykehus, men ingen ble alvorlig skadd, og ingen mistet livet i orkanen som er den sterkeste som har rammet området siden det ble utbredt med satellittdata. Området er svært populært blant amerikanske turister.

Luksushoteller langs strendene var rasert, takene blåste av mange boliger og kraftledninger nede i Cabo San Lucas, La Paz og San José del Cabo.

Plyndring

Hundrevis av plyndrere lette etter mat, batterier, alkohol og elektronikk i knuste supermarkeder og forretninger inntil soldater klarte å få kontroll.

Et tusentall soldater ble sendt til katastrofeområdet, der mange gebrekkelige fattige skur ble jevnet med jorda i et av de fattige nabolagene.

– Jeg tar med meg vann til barna og mat til babyen, Man vet aldri hva som skjer i morgen, sier Osvaldo López idet han forlater en butikk med sitt bytte.

Odile var klassifisert som en kategori 3-orkan da den traff land søndag, men svekket seg senere. Likevel er det utstedt varsler om mye nedbør, oversvømmelser og jordskred etter hvert som den beveger seg oppover den lange ørkenhalvøya.

Les også: Turister flys ut av orkanområde i Mexico

Tusener evakuert

24.000 turister og 6.000 mexicanere tilbrakte natt til mandag i hotellrom og konferansesaler som var omgjort til tilfluktsrom, og ytterligere 7.000 mennesker ble evakuert fra utsatte områder før orkanen traff.

Alle flygninger ble kansellert da den internasjonale flyplassen i San José del Cabo ble stengt, og myndighetene regnet ikke med at den kunne åpnes igjen før tirsdag, slik at militærfly kunne settes inn for å evakuere turister.

– Da orkanen rammet, gikk strømmen på flyplassen, vinduene ble knust, taket falt ned og noen PC-er eksploderte, forteller Mariana Pérez, som var blant dem som måtte tilbringe natta på flyplassens bagasjelager da avgangene ble avlyst. (©NTB)

Personvernpolicy