Frp-topper mener SD-kritikken er trist

FEIL: – Jeg har lest programmet til Sverigedemokraterna, og det er vanskelig å lese det som et nazistisk dokument, sier Frps Per Willy Amundsen. (Arkivfoto: NTB scanpix)
FEIL: – Jeg har lest programmet til Sverigedemokraterna, og det er vanskelig å lese det som et nazistisk dokument, sier Frps Per Willy Amundsen. (Arkivfoto: NTB scanpix)

Flere topper i Fremskrittspartiet sammenligner mobbingen av kontroversielle Sverigedemokraterna med mobbingen av Frp på 1980-tallet. Flere mener kritikken mot partiet er trist.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg har lest programmet til Sverigedemokraterna, og det er vanskelig å lese det som et nazistisk dokument. Det er vel også vanskelig å tro at nær 13 prosent av velgerne i Sverige er rasister, sier Frps Per Willy Amundsen til Klassekampen. Amundsen er statssekretær i Kommunaldepartementet.

Amundsen mener fordømmelsen av det innvandringskritiske partiet, som i svensk medier betraktes som et høyreekstremt rasistparti, er trist.

– De andre partiene og mediene er uinteressert i en reell og nyansert debatt om konsekvensene av den ekstremt liberale innvandringspolitikken Sverige. I stedet forsøker man å demonisere det eneste partiet som reiser problemstillingene, sier Amundsen som tidligere var Frps innvandringspolitiske talsmann.

Les også: Jensen etter Sverigedemokratenes brakvalg: – Tid for selvransakelse i Sverige

Forsiktig med å rakke ned

Tidligere Frp-leder Carl I. Hagen mener SD blir mobbet akkurat som han og Frp ble mobbet på 1980-tallet. Også partikollega, stortingsrepresentant Jan Arild Ellingsen, kjenner seg igjen. Over 780.000 svensker stemte på partiet som mer enn doblet sin oppslutning til 12,9 prosent sammenlignet med valget for fire år siden.

Både Hagen og Ellingsen tror SD kan fortsette å vokse, spesielt dersom partiet fortsetter å bli oversett.

Ellingsen mener statsminister Erna Solberg (H), som har uttalt at hun synes framgangen til SD er trist, får stå for sine egne meninger.

– Jeg synes man skal være forsiktig med å rakke ned på folks meninger. Jeg er for eksempel skeptisk til holdningene en del muslimer har. Men å si at de ikke får lov til å ha holdningene, det er utenkelig for meg. Politikere skal ikke være noen forbanna overdommere, sier han.

Les også: Sverigedemokraterna fortsetter framgangen

Selvransakelse

Partileder og finansminister Siv Jensen sa til NTB mandag at den svenske innvandringsdebatten har klare mangler, noe hun mener kan forklare brakvalget til Sverigedemokraterna:

– Resultatet kan tyde på at det er tid for selvransakelse.

– Jeg ser på Sverigedemokraternas oppslutning som et sykdomstegn som de andre partiene i Sverige bør ta på alvor. Sverige har ikke partier som nyansert og åpent tar debatten om innvandring og integreringspolitikk, noe som kanskje er en av grunnene til at et parti som Sverigedemokraterna får så stor oppslutning, mener hun.

Personvernpolicy