USA bomber IS ved Bagdad for første gang

ANGREP: Barack Obama og USA har innledet de første flyangrepene mot IS i Irak. (Foto: AP)
ANGREP: Barack Obama og USA har innledet de første flyangrepene mot IS i Irak. (Foto: AP)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Amerikanske fly har for første gang angrepet IS-stillinger like i nærheten av Iraks hovedstad Bagdad.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

USA innledet i forrige måned operasjoner mot IS, men amerikanske fly har ikke tidligere vært i aksjon mot stillingene til de militante islamistene i områdene rundt Bagdad, sør i Irak, opplyser USAs sentralkommando.

Ifølge ABC News ble angrepet utført etter at irakiske myndigheter ba om støtte til regjeringsstyrker som var i kamp med krigere fra IS sørvest for Bagdad.

USA opplyser at det dreier seg om ett angrep på IS ved Bagdad og ett mot IS-krigere ved Sinjarfjellet i Nord-Irak søndag og mandag.

I angrepene ble seks kjøretøyer ødelagt ved Sinjar, og en IS-stilling som skjøt mot irakiske styrker ved Bagdad, ble truffet.

Bakgrunn: USA: Vi er offisielt i krig med IS

Brutal framrykking

USA startet bombingen av IS-stillinger i Nord-Irak etter at de militante islamistene bare på få dager rykket fram og tok kontroll over store deler av det nordlige Irak uten at den irakiske regjeringen kunne hindre det.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Under framrykkingen ble hundrevis av mennesker, blant dem soldater, halshogd, mens kristne, yezidier og sjiamuslimer ble tvunget til å konvertere til ekstremistenes versjon av sunniislam.

Nyheten om helgens opptrapping kommer mens en rekke land har gått sammen om å støtte Irak i kampen mot IS, og bare en uke etter at Obama ga ordre om nådeløs krig mot ekstremistene, inkludert angrep i Syria og utvidede operasjoner i Irak.

CIA mener at IS råder over så mange som 31.500 krigere, flere tusen av dem ekstremister fra vestlige land, i sin kamp for å opprette og utvide et såkalt islamsk kalifat.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Brende: Norge vurderer militært bidrag til kampen mot IS i Irak

Paris-konferanse

Representanter for rundt 30 land og internasjonale organisasjoner, blant dem USA, Russland og Kina, møttes mandag i Paris for å drøfte krisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den brutale halshoggingen av et britisk gissel i helgen, den tredje halshoggingen av et vestlig gissel på få uker, bidro til at mange føler det stadig mer påtrengende å stanse Den islamske staten.

I en felles uttalelse lovte deltakerne på konferansen i Paris å støtte den irakiske regjeringen med alle midler, inkludert adekvat militær assistanse.

De understreket at IS er en trussel ikke bare mot Irak, men hele det internasjonale samfunnet, og at det haster å fjerne dem fra Irak, der de har kontroll over 40 prosent av landets areal.

Erklæringen nevnte ikke Syria, der ekstremistene har kontroll over en firedel av landet, og der regimet til Bashar al-Assad fortsatt har venner blant dem som deltok på konferansen, inkludert Russland.

Les også: KrF vil ha FN-mandat før Norge bidrar i krigen mot IS

Ikke Syria eller Iran

USAs utenriksminister John Kerry gjentok at USA ikke vil samordne operasjonene med Assad-regimet, selv om IS er felles fiende av begge to.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Iran ble heller ikke invitert til konferansen, selv om det har vært samtaler mellom Iran og USA om IS, og Iran har hjulpet den irakiske hæren i operasjoner mot ekstremistene der USA har støttet med flytokt.

Irans åndelige leder Ali Khamenei sa mandag at Iran har fått, og avvist, en forespørsel fra USA om samarbeid mot IS, men Kerrys talskvinne Jen Psaki avviste samtidig at USA vil samarbeide militært med Iran.

Kerry selv ville verken bekrefte eller avkrefte Irans påstand om at USA har bedt om samarbeid.