Cameron: – Stemmer dere ja, skilles vi for alltid

Storbritannias statsminister David Cameron kom med en lidenskapelig bønn til skottene om å stemme nei til uavhengighet da han besøkte Skottland en siste gang før folkeavstemningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi vil at dere blir værende – med hode, hjerte og sjel, sa Cameron da han innledet innspurten i kampen mot et ja-flertall i Aberdeen, sentrum for den britiske Nordsjøens petroleumsvirksomhet, mandag.

Meningsmålingene viser fortsatt dødt løp, og under besøket forsøkte Cameron å overtale de anslagsvis 500.000 som ennå er usikre blant de 4 millioner registrerte velgerne.

Camerons appell til dem som vurderer å stemme «ja» i avstemningen torsdag, ble som ventet følelsesladd.

– Uavhengighet blir ingen prøveseparasjon, men en vond skilsmisse. Det er ingen vei tilbake fra dette. Ingen reprise. Dersom Skottland stemmer «ja» kommer Storbritannia til å bli splittet opp, og vi kommer til å skille lag for alltid, sa Cameron.

Upopulær

Camerons innspurt i Skottland blir ingen dans på roser. Hans konservative parti er upopulært blant skottene, som tradisjonelt har støttet opposisjonspartiet Labour. I talen i Aberdeen advarte Cameron imidlertid skottene mot å stemme for uavhengighet bare fordi de ikke liker ham og hans regjering.

– Jeg kommer ikke til å være statsminister for alltid, forsikret han.

Cameron mener et ja-flertall kommer til å sette skotske pensjoner og valutaen i fare, bryte opp de væpnede styrkene og skape grenser mellom England og Skottland som det kan bli vanskelig å krysse. Skottlands uavhengighetsbevegelse har på sin side presentert en framtid som er for god til å være sann, hevder Cameron.

– Jeg vil ikke at det skotske folk skal selges en drøm som kommer til å forsvinne, sa statsministeren.

Les også: Marsjerte for et samlet Storbritannia

Bønn fra Beckham

Fotballstjernen David Beckham er den siste blant mange engelske celebriteter som har meldt seg til innsats for å overbevise skottene om at de må bli. Beckham støtter «Better Together»-leiren, som planlegger en demonstrasjon i London senere mandag.

– Jeg håper oppriktig at dere kommer til å stemme for å fornye vårt historiske bånd, som har vært slik en suksess gjennom århundrer, sier den tidligere England-kapteinen i en pressemelding.

Nasjonal selvtillit

Samtidig trapper nasjonalistlederen Alex Salmond opp sin kampanje for løsrivelse.

Under et arrangement på flyplassen i Edinburgh fikk han selskap av en gruppe prominente næringslivsledere som støtter uavhengighet.

– Vi er blant verdens 20 mest velstående land. Men i løpet av de siste fem ukene har vi sett noe nytt – en oppblomstring av nasjonal selvtillit. Det gir oss det sterkeste fundamentet for et uavhengig land, heter det i en felles uttalelse fra næringslivslederne ifølge BBC.

De går samtidig hardt ut mot det de mener er en skremselskampanje fra London.

– Downing Street har orkestrert en storm av skremselshistorier. Men mens nei-kampanjen snakker ned Skottland, er vi fast bestemt på å fokusere på mulighetene, heter det videre.

Downing Street refererer til statsministerboligen i London.

Les også: Skotske separatister starter spurten

Må søke om NATO-medlemskap

Ja- og nei-siden er svært uenige om de økonomiske følgene av uavhengighet. Et annet ubesvart spørsmål dreier seg om forsvarspolitikk, og Salmond har gjort det klart at han blant annet vil fjerne de britiske atomubåtene som har base i Faslane i Skottland.

NATOs avtroppende generalsekretær Anders Fogh Rasmussen slo mandag fast at et uavhengig Skottland er nødt til å søke på nytt om å få være med i forsvarsalliansen.

Spørsmålet er imidlertid hypotetisk, og scenarioet er overhodet ikke blitt diskutert innad i NATO, påpeker han.

Personvernpolicy