Vänsterpartiet ikke inn i Löfvens regjering

Vänsterpartiet kommer ikke til å være med i en regjering ledet av sosialdemokratene, sier leder for Socialdemokraterna, Stefan Löfven. Foto: Claudio Bresciani/ TT / NTB scanpix.
Vänsterpartiet kommer ikke til å være med i en regjering ledet av sosialdemokratene, sier leder for Socialdemokraterna, Stefan Löfven. Foto: Claudio Bresciani/ TT / NTB scanpix.

Påtroppende statsminister Stefan Löfven vil ikke ha sosialistiske Vänsterpartiet med i regjering.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– En stor tabbe, svarer Vänsterpartiet, og varsler at de kan komme til å trekke sin støtte til statsbudsjettet.

Socialdemokraternas leder startet mandag det møysommelige arbeidet med å forsøke å danne Sveriges nye regjering.

Allerede få timer inn i prosessen ble det klart at Vänsterpartiet ikke er velkommen som koalisjonspartner. Löfven vil heller satse på bredere avtaler på tvers av blokkene i Riksdagen.

Beslutningen blir møtt med tydelig skuffelse og bitterhet.

– Jeg beklager det dypt. Socialdemokraterna gjør en stor feil, sier Vänsterpartiets leder Jonas Sjöstedt.

Trenger støtte

I Sverige regnes det nå som sannsynlig at Socialdemokraterna vil danne regjering alene eller sammen med Miljöpartiet. Men regjeringen vil trenge støtte også fra venstresiden for å få gjennom statsbudsjettet.

– Vi var med på å vinne valget. Vi strakk ut en hånd, men Löfven valgte å ikke ta den, sier Sjöstedt, og konstaterer at de nå vil være å regne for et opposisjonsparti til den kommende regjeringen.

Les også: Forsker tror på samarbeid over blokkene i Sverige

Vänsterpartiet varsler at de vil sette klare krav om å redusere privatisering i velferdssektoren når budsjettforslaget legges fram.

– Får vi ikke det, så blir det ikke budsjettoppgjør, sier Sjöstedt.

– Høyt spill

Löfvens beslutning om å utelukke Vänsterpartiet fra regjeringssamarbeid allerede fra første dag, var svært overraskende, mener professor i statsvitenskap Marie Demker ved Göteborgs universitet.

Hun hadde i det minste ventet en runde med forhandlinger. Löfven spiller et høyt spill om han nå søker en koalisjon i midten, mener hun.

– Det viktigste som skjedde i dette valget, var at fløypartiene fikk framgang i en dimensjon som tar plass i svensk politikk. Det handler om liberalt eller autoritært, ikke så mye om venstre og høyre, sier Demker.

Fryser ut Sverigedemokraterna

Löfven traff mandag ettermiddag ledelsen i Miljöpartiet. Om det blir regjeringssamarbeid mellom de to partiene, er ennå uklart.

Den virkelig store utfordringen for Löfven blir å lokke noen av de borgerlige alliansepartiene til samarbeid. Han utelukker en regjering med partier fra begge blokkene, men ønsker likevel å samarbeide i Riksdagen med noen av de borgerlige, fremfor alt med Centerpartiet og liberalerne i Folkpartiet.

Les også: Löfven får vrien jobb med å danne regjering

Da den påtroppende statsministeren møtte pressen mandag, la han ikke skjul på at situasjonen er krevende. Samtidig ønsket han å slå fast at innvandringskritiske Sverigedemokraterna ikke skal få utnyttet sin vippeposisjon i Riksdagen.

– Sverige trenger en handlingskraftig regjering. Og Sverigedemokraterna skal ikke få innflytelse, sier Löfven.

Sverigedemokraterna i nøkkelrolle

Selv om Löfven skulle få Vänsterpartiets støtte til statsbudsjettet, er det ikke sikkert at det er nok. På borgerlig side har alliansepartiene Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet og Folkpartiet varslet at de vil legge fram sitt eget budsjettforslag.

I en slik situasjon vil Sverigedemokraterna i praksis kunne felle en rødgrønn regjering ved å stemme for alliansens forslag.

Löfven håper Sverigedemokraterna ikke er interessert i et nyvalg og derfor vil avstå fra å stemme.

Eventuelt at partiet ikke vil støtte et forslag fra alliansepartiene som inneholder mer penger til flyktningmottak.

Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson ville mandag ikke svare på hvordan partiet vil opptre i en slik situasjon. Han sier til TT at han ikke vil utelukke at det kan bli aktuelt med nyvalg på sikt.

Personvernpolicy