Taust fra kongehuset om prinsessens roller

Verken kongeparet eller kronprinsparet vil kommentere debatten om prinsesse Märtha Louises ulike roller eller samarbeidet hennes med Lisa Williams.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Prinsesse Märtha Louise:
  • Eldste barn av kong Harald og dronning Sonja. Født 22. september 1971.
  • Nummer fire i arverekken til tronen etter sin bror, kronprins Haakon, og hans to barn, prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus.
  • Utfører offisielle oppdrag for kongehuset innenfor områder som angår mennesker med nedsatt funksjonsevne.
  • Deltar ved offisielle anledninger som 17. mai, jul, kongelige bryllup, dåper og begravelser.
  • Beskytter for syv organisasjoner.
  • Deltar aktivt i prinsesse Märtha Louises fond som gir støtte til aktiviteter for funksjonshemmede barn og unge.
  • I 2013 hadde hun 12 offentlige oppdrag, mot 19 i 2012, 23 i 2011 og 14 i 2010.
  • Privat har prinsesse Märtha Louise tjent penger som forfatter av flere bøker og lydbøker, som programleder for flere fjernsynsserier, og for en egen avisspalte.
  • I januar 2002 begynte prinsessen å arbeide med kulturformidling og rosenmetoden på selvstendig grunnlag.
  • Startet Engleskolen Astarte Education sammen med Elisabeth Nordeng i 2007.

(Kilder: Kongehuset.no og kongehusets årsberetninger)

Kronprinsparet besøkte mandag Drammen for å åpne et prosjekt for unge. Der ga de en kort kommentar til pressen om prosjektet de hadde åpnet, før de reiste videre. De to sa ikke noe om diskusjonen rundt Märtha Louise.

Debatten om prinsessens offentlige rolle som representant for kongehuset og hennes rolle som aktør i selskapet Soulspring, tidligere Engleskolen, blusset opp søndag. Da arrangerte Soulspring seminar med Lisa Williams, som hevder hun kan snakke med døde.

I etterkant har biskoper og en krisepsykolog kritisert dette overfor NRK , mens en rekke kongeeksperter har uttalt seg til Dagbladet om hvordan prinsessens rolleblanding kan skade kongehuset.

– Vi kommer ikke til å kommentere, svarer kommunikasjonssjef Marianne Hagen ved Slottet til NTB, på spørsmål om det kommer noen uttalelser fra medlemmer av kongehuset.

Bakgrunn: Ekspert mener kong Harald burde sagt nei til Märtha

Tonet ned

Prinsesse Märtha Louise er nummer fire i arverekken til tronen og deltar aktivt i prinsesse Märtha Louises fond. I forbindelse med fondets oppgaver deltar hun og kongeparet på en offisiell lunsj mandag.

Parallelt med den offentlige rollen som prinsesse har hun siden 2002 tjent penger som forfatter, programleder og som leder av Engleskolen, nå Soulspring.

Deler av kritikken mot henne retter seg mot at hun bruker prinsessetittelen i markedsføringen av sine private, kommersielle interesser.

Da selskapet hennes skiftet navn fra Astarte Inspiration til Soulspring for en måned siden, fikk det lite oppmerksomhet. Prinsesse Märtha Louise og kompanjong Elisabeth Nordeng skrev på nettsidene at de har tonet litt ned fordi det har vært så mye støy rundt selskapet:

– Jeg fant det nok tryggest å holde tilbake og vise fullt og helt hvem jeg var kun innenfor Astarte Inspirations fire vegger. Ikke provosere unødvendig. Passe inn mest mulig – vel, så langt det lot seg gjøre, da, skriver prinsessen, som også sier hun skjønner at det hun står for blir «for mange langt utenfor normalen.»

Snakker ikke med døde

Prinsessen sa også at hun er klar over at mange synes det hun sier om sin personlige overbevisning er «langt over det nødvendige»:

– Det har til tider vært tøffe tak. Kritikken har haglet i perioder, og det kun etter noen få setninger som er ytret, skriver hun.

I forkant av seminaret søndag gjorde hun og Nordeng det klart at selv om de har følt en umiddelbar kjemi med Williams og har flere ideer til prosjekter sammen, står de langt fra hverandre i praksis:

– Vi i Soulspring kommuniser ikke med avdøde sjeler i vårt arbeid. Og her skilles vårt arbeid fra Lisas. For å være helt ærlige ser vi ikke helt poenget med å kontakte de døde. De har gått over til den andre siden for en grunn og skal få lov til å være der, skriver de på bloggen sin.

Åpne for noe nytt

Prinsessen og Nordeng sier de hele tiden har vært litt skeptiske til samarbeidet med Williams:

– Det er som om vi spiller heavy metal og skal invitere en klassisk musiker inn på scenen med oss. Det kan være dette blir kjempebra, men det kan også være det ikke låter så fint sammen. Men før det utforskes, kan man jo ikke vite. Så derfor hopper vi i det og gjør et eksperiment. Det må være lov å prøve, ikke sant?

Fungerende biskop i Bjørgvin, Jan Otto Myrseth, uttaler til Vårt Land at han ikke liker slike arrangementer, og han advarer spesielt mot folk som hevder å kunne få avdøde i tale:

– Slike tilbud skal man ikke ta imot.

Personvernpolicy