Jensen: – Tid for selvransakelse i Sverige

Frp-leder og finansminister Siv Jensen mener Sverigedemokraterna har tatt tak i en innvandringsdebatt som ellers har vært underkommunisert i Sverige. Her er Jensen med justis- og beredskapsminister Anders Anundsen under demonstrasjonen mot Den islamske staten (IS) og Profetens Ummah utenfor Stortinget i slutten av august. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)
Frp-leder og finansminister Siv Jensen mener Sverigedemokraterna har tatt tak i en innvandringsdebatt som ellers har vært underkommunisert i Sverige. Her er Jensen med justis- og beredskapsminister Anders Anundsen under demonstrasjonen mot Den islamske staten (IS) og Profetens Ummah utenfor Stortinget i slutten av august. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Innvandringsdebatten i Sverige har klare mangler, som kan forklare brakvalget til Sverigedemokraterna, mener Frp-leder Siv Jensen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Resultatet kan tyde på at det er tid for selvransakelse, sier Jensen til NTB.

Det høyrepopulistiske partiet Sverigedemokraterna mer enn doblet sin oppslutning til 12,9 prosent sammenlignet med valget for fire år siden.

– Jeg ser på Sverigedemokraternas oppslutning som et sykdomstegn som de andre partiene i Sverige bør ta på alvor. Sverige har ikke partier som nyansert og åpent tar debatten om innvandring og integreringspolitikk, noe som kanskje er en av grunnene til at et parti som Sverigedemokraterna får så stor oppslutning, mener Jensen.

Bakgrunn: Sverigedemokraterna valgets store vinner i Sverige

Bred debatt

Mye tyder på at selvransakelsen alt er i gang. Det svenske nyhetsbyrået TT skriver at landets statsvitere nå leter etter forklaringen på Sverigedemokraternas fremgang:

– Var det medienes nærgående gransking av partiet, den allmenne stigmatiseringen eller at få andre partier var villige til å diskutere problemene ved innvandring?

Et entydig svar synes vanskelig å finne. Statsviter Andrej Kokkonen viser til at man umulig kan vite hvor stor oppslutningen om partiet hadde vært om de mange skandalene ikke var kommet frem i lyset.

– Den kunne faktisk ha vært større, sier han til TT.

Reaksjon: Uro over Sverigedemokraternas brakvalg

Medienes rolle

Journalistikkprofessor Kent Asp ved Göteborgs universitet mener hovedansvaret for Sverigedemokraternas fremgang påhviler de andre partiene, ikke medienes sterkt kritiske tilnærming.

– Det inngår i Sverigedemokraternas budskap at partiet forfølges av etablissementet og mediene. Men nå er partiet så stort. Dette kan ikke ha vært et avgjørende argument hos alle deres velgere, sier han.

Leder Jonas Nordling i Svenska Journalistförbundet er mer søkende i sin respons. Han slår fast at Sverigedemokraterna – med hjelp fra pressen – har fremstått som det eneste virkelige opposisjonspartiet i svensk politikk – noe som kan ha bidratt til valgseieren.

– Pressen og de andre partiene har absolutt bidratt til dette, men Sverigedemokraterna har selv jobbet hardt for å fremstå som det eneste virkelige opposisjonspartiet, sier Nordling til NTB.

Les også: Forsker tror på samarbeid over blokkene i Sverige

– Feil resept

Svaret fra de øvrige partiene på Sverigedemokraternas fremgang er det samme som før: Partiet skal fryses ut i Riksdagen, et politisk samarbeid er uaktuelt. På norsk side er det flere som stiller spørsmål ved denne strategien. Minerva-kommentator Jan Arild Snoen er en av dem.

– Istedenfor å se Sverigedemokraterna som et symptom på underliggende problemer, anses SD som selve sykdommen, og anbefalt behandling er isolat. Fortsatt demonisering skal få dem til å forsvinne. Det gikk jo så bra denne gangen, skriver han sarkastisk.

Minervas medredaktør Kristian Meisingset sier det samme som han sa for fire år siden: Samarbeid med Sverigedemokraterna.

– At samarbeid kan virke modererende, burde ikke overraske nordmenn, skriver Meisingset og viser til Arbeiderpartiet før krigen, SV i den rødgrønne regjeringen og Fremskrittspartiet nå.

– Frp er blitt et mer ansvarlig parti som forvalter både budsjettbalanse og innvandringstall, og de svekkes bare litt på meningsmålingene, anfører han.

Personvernpolicy