Hillary Clinton tar første skritt mot valgkampen

Med sin opptreden i delstaten Iowa søndag tok Hillary Clinton et tydelig steg i retning av å kunngjøre at hun satser på å bli Demokratenes presidentkandidat i 2016.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den lille præriestaten Iowa spiller en nøkkelrolle i nominasjonskampen til begge partier siden det er staten som åpner ballet med det første primærvalget i valgkampen.

Da hun sammen med sin ektemann Bill, tidligere president, kom som gjest i delstatens årlige grillparty for demokratiske håpefulle, der tidligere senator Tom Harkin er vert, spøkte hun og sa at hun «vurderte om hun skulle stille». Se video øverst i artikkelen.

Storfavoritt

Clinton er storfavoritt som Demokratenes kandidat, og til tross for Demokratenes store problemer for tiden og den rekordlave støtten til president Barack Obama er det stor frykt hos Republikanerne for at hun skal stille.

Etter grillingen holdt Clinton en populistisk tale til over 6.000 demokrater som hadde kommet for å høre henne på et stort jorde utenfor Des Moines.

Der forsvarte hun helsereformen som Obama har fått så sterk kritikk for, ga klar støtte til forslaget om økt minimumslønn og ga Republikanerne sviende kritikk for å hindre alt konstruktivt politisk samarbeid i Kongressen.

Tilbakeholden

Men om muligheten for å stille selv, var hun forsiktig.

– Det er sant, jeg tenker på det. Men det er ikke derfor jeg her i dag. Jeg kom for å få en god biff og ellers bare for å støtte demokratiske kandidater, koketterte hun.

Likevel lå presidentvalgkampen i lufta, ikke minst da Harkin refererte til paret Clinton som «The Comeback Couple» og sa at mange kapitler om den fantastiske Hillary Clinton ennå ikke er skrevet.

Det var en referanse til kallenavnet Bill Clinton fikk etter at valgkampen hans fikk ny fart i 1992 etter en rekke tilbakeslag.

Første varsel

For Hillary var det nettopp i Iowa at hun fikk sin første nesestyver av Barack Obama da hun ennå var favoritt til å bli Demokratenes kandidat i 2008.

Fordi Iowa er så viktig, pleier kandidater som mener alvor å komme på stadige besøk i årevis før nominasjonskampen begynner. Der søker de lokale demokraters støtte og bygger opp en kampanjeinfrastruktur inkludert nettverk og finansiering.

Selv er Clinton trolig i all stillhet glad for en ny meningsmåling som viser at 53 prosent av demokratiske velgere støtter henne, mens visepresident Joe Biden på annenplass bare har oppslutning fra 15 prosent.

Personvernpolicy