Aksla-drapet: Foreldrene får høre drapsmannens forklaring

DREPT: Anja Weløy Aarseth (21) ble voldtatt og drept på Akslafjellet i Ålesund i august i fjor. Drapsmannens ankesak kommer opp i Frostating lagmannsrett til uken. Foto: NTB scanpix
DREPT: Anja Weløy Aarseth (21) ble voldtatt og drept på Akslafjellet i Ålesund i august i fjor. Drapsmannens ankesak kommer opp i Frostating lagmannsrett til uken. Foto: NTB scanpix

Anja Weløy Aarseths (21) foreldre kan få høre drapsmannens forklaring i retten i Ålesund neste uke. I tingretten nektet han å si noe, nå vil han snakke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sammen med sin bistandsadvokat Einar Råen vil moren og faren til studenten som Paco Dan Danielsen (24) voldtok og drepte på byfjellet Aksla i Ålesund i august i fjor, være til stede når ankesaken hans kommer opp i Frostating lagmannsrett, slik de var i tingretten.

I løpet av den uken Aksla-saken pågikk i Ålesund i februar i år, ble 24-åringen gjentatte ganger bedt om å forklare seg, men forholdt seg taus.

Han har sagt at han vil snakke når ankesaken starter onsdag 17. september.

Ikke forvaring

I mars i år ble Danielsen dømt til lovens strengeste straff – 21 års forvaring med en minstetid på ti år.

Forsvarer Per Herman Thori-Aamot, sier utgangspunktet er at 24-åringen nå vil forklare seg. Dommen ble anket fordi forsvareren mener at vilkårene for forvaring ikke er til stede og at fengselsstraff er det riktige.

Danielsen satt i varetekt fra begynnelsen av september i fjor og fram til han ble dømt. Når anken kommer opp i Frostating lagmannsrett neste uke har han vært i fengsel i noe over ett år.

Bakgrunn: Aksla-drapet: Dømt til lovens strengeste traff

Vitner

I løpet av de to dagene som foreløpig er satt av til saken, vil flere vitner forklare seg, men ikke på langt nær så mange som under tingrettsbehandlingen.

Forsvaret fører fire vitner. 24-åringens mormor, hans psykolog i fengselet og en kvinnelig Nav-ansatt som hjalp ham med behandling. I tillegg skal søsteren vitne.

Aktoratet ved statsadvokat Ingvild Thorn Nordheim fører de to sakkyndige fra tingretten, rettspsykiater og spesialist i psykiatri Michael Setsaas og hans kollega Terje Tørrissen. Disse to vil også følge ankesaken slik de gjorde i tingretten.

Førstelagmann Sven-Jørgen Lindsetmo administrerer retten. Han har med seg lagmann Gunnar Greger Hagen og tidligere sorenskriver i Ørsta, Ingolv Joa, som er tilkalt som ekstraordinær lagdommer.

En utvidet meddomsrett med disse tre fagdommerne og ytterligere fire meddommere skal ta stilling til spørsmålet om straffeutmålingen og om Danielsen var tilregnelig i gjerningsøyeblikket.

Personlighetsforstyrrelse

I tingretten konkluderte de rettssakkyndige med at Danielsen led av dyssosial personlighetsforstyrrelse med narsissistiske trekk, at det var stor fare for at han kan begå nye voldshandlinger og at han trenger langvarig behandling.

– Ikke noe av det som er fremkommet under hovedforhandlingene gjør at vi vil endre vår konklusjon, sa Setsaas.

Tørrissen fortalte om en samtale han hadde med 24-åringen i fengselet.

– Det er et særlig sikkerhetsnivå rundt ham. Hver gang vi kom inn på drapet, var terskelen hans lav. Det er veldig grunt vann. Han viser ingen anger og vil ha høy grad av risiko for å gjøre flere voldshandlinger. Vurderingene hans gjøres der og da, sa han.

Da dommen ble forkynt mandag 3. mars, tok 24-åringen betenkningstid. Det han synlig reagerte på, var at han også ble dømt for et mislykket ran. Denne dommen er ikke en del av anken.

Dommen blir forkynt i fengslet, enten fredag 19. september eller uken etter.

Fakta om Aksla-drapet:

* Den 21 år gamle studenten Anja Weløy Aarseth ble funnet drept på byfjellet Aksla i Ålesund 31. august 2013 etter å ha vært savnet i to dager.

* 4. september ble den da 23 år gamle Paco Dan Danielsen pågrepet og siktet for drapet og for et ransforsøk av en kiosk. Han erkjente å ha voldtatt og drept Aarseth, men benektet ransforsøk.

* To sakkyndige vurderte Danielsen som tilregnelig i gjerningsøyeblikket.

* Danielsen ble dømt til 21 års forvaring i Sunnmøre tingrett 3. mars i år. Han tok betenkningstid og anket dommen fordi han ønsker vanlig fengselsstraff og ikke forvaring. Anken begrenser seg til straffeutmålingen.

* Ankesaken kommer opp i Frostating lagmannsrett i Ålesund 17. og 18. september.

Personvernpolicy