Marsjerte for et samlet Storbritannia

Et medlem av den nordirske Oransjeordenen gir klarsignal for marsjen gjennom Edinburghs gater lørdag, der unionstilhengere fra både Skottland og Nord-Irland demonstrerte mot løsrivelse. (Foto: Reuters / NTB scanpix)
Et medlem av den nordirske Oransjeordenen gir klarsignal for marsjen gjennom Edinburghs gater lørdag, der unionstilhengere fra både Skottland og Nord-Irland demonstrerte mot løsrivelse. (Foto: Reuters / NTB scanpix)

De rundt 12.000 som marsjerte gjennom Edinburghs gater lørdag med oppfordring om å la Skottland bli værende i den britiske unionen, har flertallet med seg, viser en fersk måling.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med trommer, fløyter, bannere, bowlerhatter og oransje ordensbånd erklærte protestantiske lojalister fra Nord-Irland og Skottland at folkeavstemningen om skotsk uavhengighet truer skottenes historie og kultur.

– Det er deres egen historie som blir tatt fra dere. Hva skal dere fortelle barnebarna deres, spør gartneren Jim Prentice retorisk.

En annen demonstrant, Dave Hughes, sier han har kommet for å vise solidaritet med unionen.

– Vi har vært sammen i over 300 år. Det fungerer, så hvorfor ødelegge det?

Lojalistene har fått kallenavnet sitt fordi de sverger troskap til den britiske tronen.

Blant demonstrantene var mange nordirer fra Oransjeordenen, som vil støtte sine skotske meningsfeller. Oransjeordenen ble etablert i 1795 for å beskytte protestantiske interesser i Irland.

Skottenes støtte til løsrivelse har gått noe ned, ifølge en fersk måling som ble offentliggjort lørdag. 54 prosent av skottene vil forbli en del av Storbritannia, mens 46 prosent ønsker løsrivelse, viser Survation-målingen. Ved forrige måling var det 53 prosent som ønsket tilknytning til Storbritannia. Torsdag til uka avgjøres det hele.

Personvernpolicy