Britiske kjendiser kaster seg på Skottland-debatt

UAVHENGIGHET: Skottland kan ikke kaste bort denne sjansen til å bli uavhengige, mener skuespillerlegenden Sean Connery. (Foto: AP Photo/Diane Bondareff / NTB Scanpix)
UAVHENGIGHET: Skottland kan ikke kaste bort denne sjansen til å bli uavhengige, mener skuespillerlegenden Sean Connery. (Foto: AP Photo/Diane Bondareff / NTB Scanpix)

Stadig flere britiske kjendiser velger side i spørsmålet om Skottland skal bli uavhengig eller ikke. Men noen tør ikke av frykt for at det kan skade karrieren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I begynnelsen av august undertegnet 200 kjente briter et åpent brev der de oppfordrer skottene til å bli værende i unionen. Blant dem var eks-Beatle Paul McCartney, Rolling Stones-vokalist Mick Jagger, fysiker Stephen Hawking og Hollywood-stjerner som Helena Bonham-Carter og Judi Dench.

JK Rowling, forfatteren av Harry Potter-bøkene, er en av de mest profilerte kjendisene på nei-siden. Hun deltar med stor iver i debatten på Twitter og poster hyppig argumentasjoner om hvorfor Skottland fortsatt bør være en del av Storbritannia.

Rowling er født i England, men har bodd i Edinburgh i 21 år og er gift med en skotte. Hun har donert 1 million pund, om lag 10 millioner kroner, til nei-kampanjen Bedre sammen.

– Bli hos oss

Skuespilleren Emma Thompson sier at hun skjønner hvor tiltrekkende det kan føles for skottene å bli selvstendige.

– Jeg forstår lidenskapen tatt i betraktning at forholdet har vært både fiendtlig og vanskelig mellom de to landene, og at England har vært så fæle mot Skottland. Men hvorfor bygge enda flere grenser mellom mennesker i en stadig krympende verden, spør hun.

Musikerlegenden David Bowie ga uttrykk for sitt syn da han fikk supermodellen Kate Moss til å lese opp følgende uttalelse for seg på et moteshow: «Skottland, bli værende med oss!».

Støtter ja-siden

Men også ja-siden har fått støtte fra mange prominente navn. Den mest iherdige tilhengeren av uavhengighet er kanskje James Bond-legenden Sean Connery.

– Som skotte med en livslang kjærlighet til Skottland og kunsten, mener jeg at muligheten for uavhengighet er en sjanse som er for god til å kaste bort, har han sagt.

Engelskmannen og regissøren Ken Loach, kjent for sitt sterke sosiale engasjement, oppfordrer også skottene til å løsrive seg.

– Den engelske herskerklassen er så inngrodde imperialister at de ikke kan forstå at noe kan skje uten at de har godtatt det. Men jeg sier: Gjør det! Andre tidligere kolonier har klart å bli uavhengige, sier han.

Komikeren Russell Brand har også kunngjort sin støtte til ja-siden, mindre enn en uke før folkeavstemningen.

– Jeg har aldri stemt, men hadde jeg vært skotte, så hadde jeg stemt ja, skriver han på Twitter.

Også «Trainspotting»-regissør Irvine Welsh, designeren Vivienne Westwood og skuespiller og regissør Peter Mullan støtter ja-siden.

Tør ikke ta side

Samtidig er det flere kjendiser som er forsiktig med å ta stilling av frykt for at det kan få følger. Den skotske skuespilleren og «X-Men»-stjernen James McAvoy støtter verken ja- eller nei-siden, noe han har fått mye kritikk for.

– Jeg vil ikke blande meg inn i dette fordi jeg vil ta hensyn til karrieren min, har han sagt.

Også tennisspilleren og skotten Andy Murray nekter å kommentere folkeavstemningen.

– Jeg vet ikke så mye om politikk, og jeg har tabbet meg ut på det tidligere. Det fikk jeg gjennomgå for i flere år etterpå. Jeg har ingen ønsker om å gjenta det, sier han. (©NTB)

Personvernpolicy