Flere Lime-butikker skal ha drevet omfattende kortsvindel

STENGT: Flere Lime-butikker er under etterforskning av skattemyndigheter og politi. Her fra stengt Lime i Dalsbergstien. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
STENGT: Flere Lime-butikker er under etterforskning av skattemyndigheter og politi. Her fra stengt Lime i Dalsbergstien. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Kortinformasjonen kan ha havnet hos kriminelle i utlandet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag slo politiet til mot en rekke Lime-butikker. Aksjonen var nøye planlagt og et ledd i etterforskningen som bærer kodenavnet «Operasjon Mile».

Til sammen 18 personer som er mistenkt for menneskehandel, svart inntekt og omfattende bedrageri.

Nå melder NRK at butikk-kjeden også er mistenkt for å ha kopiert kunenes bankkort. Politiførstebetjent Inger Johanne Neset som leder Oslo politiets skimming- og ID-gruppe, er at det er avdekket skimming i tre Lime-butikker i Oslo og en i Drammen.

– Fellesnevner for sakene er at kunder har vært på Lime-butikker og kjøpt småting, sier Neset.

Les også: Politiet tror utlendinger ble utnyttet i tvangsarbeid i Lime

Ghost-terminaler

Politiet ble varslet om svindelen fra flere banker i sommer.

PENGEBESLAG: Store kontantbeløp som er gjort i en av leilighetene til en av de siktede. Foto: PolitietPENGEBESLAG: Store kontantbeløp som er gjort i en av leilighetene til en av de siktede. Foto: Politiet

– Politiet mistenker at denne informasjonen er brukt i utlandet, og at de kriminelle har tatt ut penger der. Vi håper etterforskningen vil avdekke hvem som er ansvarlige for skimmingen, sier hun.

Skimmingutstyret er såkalte ghost-terminaler, som ikke er koblet opp mot bankenes systemer, men som i stedet brukes for å kopiere bankkortene.

De kopierte skal ha blitt brukt for å ta ut penger i utlandet.

Les også: Bingomillionær etterforskes i Lime-saken

Siktet for menneskehandel

Til Dagbladet sier Neset at de norske bankkortene er brukt til å ta ut penger i Malaysia.

Advokat John Christian Elden, som representerer eier og daglig leder i Lime, Sajjad Hussein, sier at hans klient kun er siktet for menneskehandel.

– Jeg har fra politiet senest i dag fått bekreftet at min klient kun er siktet for såkalt menneskehandel uten endringer siden det de påsto for fire uker siden. Når de ikke fremmer anklager annet enn i pressemeldinger, blir det umulig å forholde seg til, sier han til avisen.

Les også: Politiet har funnet store pengesummer i Lime-saken

Stort kontantbeslag

Politiet har gjort beslag i pengebeløp på hundretusener av kroner i forbindelse med den storstilte aksjonen.

– Vi har funnet ting allerede nå som vi mener vil ha stor betydning som beviser i saken. Vi har blant annet funnet flere store pengebeløp i størrelsen hundretusener, sa politiinspektør Åsmund Yli onsdag kveld.

Yli har tidligere understreket at det ikke er ulovlig å oppbevare kontanter hjemme, men at etterforskningen av beslagene vil vise om de stammer fra ulovlig virksomhet.

Ifølge politiet besto hverdagen for flere av de ansatte i butikkjeden Lime besto av ulovlig lange arbeidsdager, ingen lønn og ingen fridager.

Hverdagen for flere av de ansatte i butikkjeden Lime besto av ulovlig lange arbeidsdager, ingen lønn og ingen fridager, ifølge politiet.

Personvernpolicy