– Joshua Frenchs helse forverres

FORVERRET: Helsetilstanden til Joshua French er ytterligere forverret. Foto: John Bompengo / NTB scanpix
FORVERRET: Helsetilstanden til Joshua French er ytterligere forverret. Foto: John Bompengo / NTB scanpix

Helsesituasjonen til Joshua French, som sitter fengslet i Kongo, er blitt alvorlig mye dårligere, ifølge hans advokat Hans Marius Graasvold.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Han kom tilbake til Ndolo-fengselet 3. august. Det vi har sett, er at det har gått relativt raskt nedover helsemessig. Han er raskt blitt alvorlig mye dårligere siden han kom tilbake til militærfengselet, sier advokat Hans Marius Graasvold til VG.

Utenriksdepartementet (UD) og kongolesiske myndigheter fikk i all hemmelighet flyttet Joshua French ut av Ndolo-fengselet som følge av den akutte helsesituasjonen hans tidligere i år.

Etter å ha blitt pågrepet på åpen gate i begynnelsen av august, er han nå tilbake i militærfengselet.

Les også: Graasvold frykter French vil dø uten hjelp

Anklages for rømningsforsøk

Advokaten kan ikke gå konkret inn på hva det gjelder, men sier at Frenchs helsetilstand er slik at «vi er svært bekymret for ham».

Graasvold har tidligere uttalt at han frykter klienten vil dø om han ikke får nødvendig hjelp

– Jeg har hele tiden sagt at Joshua French lenge har vært så syk at han har akutt behov for helsehjelp. Behovet er absolutt ikke blitt mindre når han ikke får denne hjelpen. Dette går feil vei. På et eller annet tidspunkt blir dette svært alvorlig, og tar det lang nok tid, blir det fatalt, sa Graasvold til NTB tidligere i år.

Les også: – Joshua ble angrepet i fengselet

Har sendt bekymringsmelding

Advokaten sier han har orientert UD om situasjonen, og at han har bedt norske myndigheter om å legge trykk på den politiske ledelsen i Kongo.

Også Frenchs mor er bekymret for helsesituasjonen til sønnen.

– Joshua blir stadig dårligere. En bekymringsmelding er i dag gitt til lederen for det militære fengselsvesenet av Norges stedlige representant og den britiske konsulen, skriver hun på bloggen sin.

Jobber med overføring

Kommunikasjonssjef Frode Andersen i UD vil ikke svare på om de har blitt varslet om at helsetilstanden til French er forverret, men sier at UD har personell i Kinshasa som jevnlig er i kontakt med ham.

– Vi ønsker at han skal få soningsforhold som er tilpasset helsetilstanden hans, altså samme soningsforhold som han hadde tidligere, sier han til NTB.

– Det er kongolesiske myndigheter som har det hele og fulle ansvaret for helsen og sikkerheten til French så lenge han er fengslet der.

UD jobber fortsatt med å få French overført til Norge, men ønsker ikke å si noe om framdriften i dette arbeidet.

– Vårt mål er at han skal få lov til å reise tilbake til Norge, og det er noe vi fortsatt jobber aktivt med, opplyser Andersen.

Personvernpolicy