Svenske frontfigurer i tottene på hverandre

Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson, her omgitt av politi og sikkerhetsfolk i Oslo, ble presset om innvandringsspørsmål i en valgdebatt i Sverige torsdag. (Foto: Berit Roald / NTB scanpix)
Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson, her omgitt av politi og sikkerhetsfolk i Oslo, ble presset om innvandringsspørsmål i en valgdebatt i Sverige torsdag. (Foto: Berit Roald / NTB scanpix)

Statsminister Fredrik Reinfeldt og hans utfordrer Stefan Löfven barket flere ganger sammen i verbal knokkelkamp da de og øvrige svenske partiledere møttes til TV-debatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Temperaturen har steget betraktelig i diskusjonene mellom de to statsministerkandidatene de siste dagene. TV4-debatten mellom alle de åtte partilederne i Riksdagen ble intet unntak.

Reinfeldt anklaget Löfven for ikke å ha økonomisk dekning for løftene i Socialdemokraternas valgprogram.

– Det er fullt ut finansiert, kontret Löfven, og langet ut mot statsministeren:

– Dere gir med den ene hånden og tar med den andre. Det kaller jeg en bløff.

Flere jobber

Få dager før valget har den rødgrønne opposisjonens forsprang krympet kraftig. Likevel går det mot skifte fra blått til rødgrønt i søndagens valg.

Mot slutten av debatten kom den brennhete jobbdiskusjonen nok en gang.

– Det er 340.000 flere som jobber sammenlignet med da denne regjeringen tiltrådte. Så sterk er utviklingen, sa Reinfeldt.

Regjeringen la også vekt på at den har ført Sverige trygt gjennom en dramatisk finanskrise, men fikk en kald skulder fra Löfven:

– Ledigheten er høyere enn sist måned, den er høyere enn i fjor og den er høyere enn da dere tiltrådte. Det drar dere rundt og feirer i Stockholm. Det er ikke mye å feire.

– Det dere egentlig sier, er at deres egen hovedoppskrift, nemlig skattekutt, skal vi ta en pause med. Hva kommer så i stedet? Ingenting, sa han.

Les også: Åkesson og Sverigedemokraterna fosser frem tross nye skandaler

I strupen på Åkesson

Debatten ble innledet med innvandring, et område hvor de sju etablerte partiene står mot innvandringskritiske Sverigedemokraterna (SD).

Folkpartiets Jan Björklund ville vite hvorfor SD-leder Jimmie Åkesson vil stenge grensen for folk som flykter fra krigen i Syria. Vänsterpartiets leder Jonas Sjöstedt anklaget Åkessons partifeller for å spre hat og rasisme.

– Sverigedemokraterna vil at vi skal mistro hverandre, sa han.

Åkesson beskrev for sin del Sveriges liberale innvandringspolitikk som ekstrem og tok til orde for en regulert og begrenset innvandring, særlig på asylområdet.

Han viste også til at millioner av flyktninger i Syrias naboland må få hjelp av FN og organisasjoner der de er.

– Det vi skal gjøre, er å innrette ressurser mot disse områdene, sa han.

SD ser ut til å få støtte fra rundt 10 prosent av velgerne i valget.

Les også: Åkesson avbrutt av ivrige demonstranter i Oslo

Jevnt løp

De rødgrønne har lenge ledet klart på målingene, men den siste uken har forspranget krympet og vært nede i 4,2 prosentpoeng.

Reinfeldt fra det konservative partiet Moderaterna har styrt Sverige siden 2006 i spissen for en firepartikoalisjon.

Hvis de rødgrønne vinner valget, overtar Socialdemokraterna og Löfven som statsminister. Da kan landet få en mindretallsregjering av Socialdemokraterna og Miljöpartiet som også har støtte fra Vänsterpartiet i Riksdagen.

Men veien til en regjering kan bli lang. SD kommer nemlig etter alt å dømme i vippeposisjon mellom blokkene, men ingen av dem ønsker å samarbeide med SD.

Personvernpolicy