De rødgrønne øker på nytt forspranget i Sverige

SPENT STEMNING: Temperaturen var til tider het under onsdagens debatt mellom Socialdemokraternas partileder Stefan Löfven (t.v.) og statsminister Fredrik Reinfeldt fra Moderaterna. (Foto: Henrik Montgomery / NTB scanpix)
SPENT STEMNING: Temperaturen var til tider het under onsdagens debatt mellom Socialdemokraternas partileder Stefan Löfven (t.v.) og statsminister Fredrik Reinfeldt fra Moderaterna. (Foto: Henrik Montgomery / NTB scanpix)

De rødgrønne opposisjonspartiene med Socialdemokraterna i spissen øker på nytt forspranget foran søndagens valg i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om den siste Sifo-måling i Sverige:

* Socialdemokraterna 30,4 prosent (+3,4)

* Vänsterpartiet 6,8 prosent (-0,7)

* Miljöpartiet 10,3 prosent (-0,2)

* Centerpartiet 7,0 prosent (+2,3)

* Folkpartiet 7,2 prosent (-1,2)

* Moderaterna 22,6 prosent (+0,5)

* Kristdemokraterna 4,5 prosent (-0,8)

* Sverigedemokraterna 8,9 prosent (-1,5)

* Feministisk initiativ 1,6 prosent (-1,4)

* De rødgrønne opposisjonspartiene har dermed 47,5 prosent oppslutning (+2,5) mens de borgerlige regjeringspartiene har 41,3 prosent (+0,8).

* Målingen ble foretatt 8-9 september, mens den forrige målingen ble foretatt 1-4 september.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet og Miljöpartiet har nå en samlet oppslutning på 47,5 prosent, mens de borgerlige regjeringspartiene har 41,3 prosent av velgerne i ryggen, viser en meningsmåling Sifo har gjort for Svenska Dagbladet.

Størst framgang har Socialdemokraterna med 3,4 prosentpoeng, til 30,4 prosent. Det er godt nytt for partileder Stefan Löfven, som dermed ligger godt an til å bli Sveriges neste statsminister.

Partilederdebatt

Onsdag møttes partilederne til debatt i regi av Sveriges Radio, der temperaturen til tider var høy.

Fredrik Reinfeldt, som har blitt kritisert for å være passiv i valgkampen, framsto langt mer aggressiv, ikke minst da Löfven anklaget ham for å ha gjort for lite for å få ned arbeidsledigheten i løpet av sine åtte år ved makten.

– Bortkastede år, slo Löfven fast, noe som fikk Reinfeldt til å tenne og ramse opp alt hans regjering har gjort for å øke sysselsettingen.

– Til vi dør

Reinfeldt lot seg heller ikke stanse av programlederne og lovet å skape flere jobber dersom de borgerlige får ny tillit.

– Dere kan ikke stanse meg når det gjelder dette. Vi kommer til å slåss for arbeidslinjen til vi dør, sa Reinfeldt.

Opposisjonens forsprang på meningsmålingene har krympet den siste tiden, men skal man tro onsdagens Sifo-måling har valgvinden atter en gang snudd.

De rødgrønne partiene går fram med 2,5 prosentpoeng på målingen, mens framgangen for regjeringspartiene er 0,8 prosentpoeng. Opposisjonens forsprang er dermed nå på 6,2 prosentpoeng.

SD taper

Den største taperen på Sifo-målingen er det høyrepopulistiske partiet Sverigedemokraterna, som går tilbake med 1,5 prosentpoeng til 8,9 prosent.

Det mye omtalte Feministiskt initiativ med veteranen Gudrun Schyman i spissen, har ikke overbevist svenske velgere. Bare 1,6 prosent sier at de vil stemme på partiet, som fikk 5,3 prosent under EU-valget tidligere i år.

Personvernpolicy