Obama åpner for flyangrep mot islamister i Syria

President Barack Obama åpner for amerikanske flyangrep mot opprørsgruppen Den islamske staten (IS) i Syria og lover mer støtte til de mer moderate opprørerne i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Den islamske staten (IS):

* Militant islamistgruppe som hevder å kjempe for en sunnimuslimsk stat (kalifat) i Irak og Syria. IS fronter en svært ekstrem versjon av islamisme.

* Kalte seg tidligere Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL). Gruppen ble dannet i Irak mens landet var okkupert av USA.

* Leder er Abu Bakr al-Baghdadi, som har utnevnt seg selv til «kalif», leder for verdens muslimer.

* Var tidligere en del av terrornettverket al-Qaida, som nå har tatt avstand fra IS og anklaget gruppen for overdreven voldsbruk.

* Innledet i juni en offensiv i Nord-Irak og har sammen med andre opprørsgrupper erobret en rekke byer, deriblant storbyen Mosul.

* Kontrollerer også større områder i Syria, hvor IS både kjemper mot president Bashar al-Assads regime og andre opprørsgrupper.

* IS anklages for massedrap på opposisjonelle og religiøse minoriteter, samt drap på de amerikanske journalistene James Foley og Steven Sotloff.

* Amerikanske kampfly har de siste ukene gjennomført en rekke angrep mot IS i Irak, og president Barack Obama varsler nå også flyangrep mot IS-mål i Syria.

USA-vennlige opprørere i Syria skal nå trenes opp og væpnes av amerikanerne i Saudi-Arabia, for deretter å ta opp kampen både mot IS og president Bashar al-Assads regime.

Obama lover også 160 millioner kroner i militærhjelp til Irak og vil sende 475 flere militærrådgivere til landet som et ledd i kampen mot IS.

Mål i Syria

I en fjernsynstale til det amerikanske folk varslet Obama som ventet amerikanske flyangrep mot IS-mål i Syria.

– Vi vil jakte på terrorister som truer landet vårt, uansett hvor de måtte befinne seg, sa han.

– Det innebærer at jeg ikke vil nøle med å slå til mot dem verken i Syria eller Irak, sa Obama.

– Dette er et helt grunnleggende prinsipp for mitt presidentskap: Det fins ikke noe trygt skjulested for dem som truer Amerika, sa Obama i talen.

Les også: Eksperter tviler på Obamas strategi

Løper Assads ærend

Kritiske røster har påpekt at USA ved å gå til krig mot IS i Syria, løper president Bashar al Assads ærend.

Obama er ikke enig og mener økt støtte til de mer moderate kreftene blant opprørerne vil veie opp for dette.

– Vi kan ikke sette vår lit til at Assad skal bekjempe ISIL. Hans regime terroriserer sitt eget folk og kommer aldri til å gjenvinne legitimiteten det har mistet, sa Obama, som benytter den islamistiske opprørsgruppens tidligere navn.

Annerledes krig

I talen understreket Obama sterkt at det ikke er aktuelt å sette inn amerikanske bakkestyrker i kampen mot IS, verken i Irak eller Syria.

– Det amerikanske folk må forstå at denne kampen vil bli annerledes enn krigene i Irak og Afghanistan. Den vil ikke inkludere amerikanske kampstyrker som kjemper på fremmed jord, sa han.

USA har de siste ukene stablet på beina en løs koalisjon av rundt 40 land, som alle har sagt seg villige til å delta i kampen mot IS.

Opprørsstøtte

Saudi-Arabia vil foruten Irak spille en sentral rolle i koalisjonen og tilby treningsleire der amerikanske instruktører skal trene opp mer moderate syriske opprørere.

Obama ber nå Kongressen bevilge nærmere 3,2 milliarder kroner til trening og væpning av syriske opprørere, not han ventes å få grønt lys for.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus