Cameron trygler skottene om å bli

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ikke forlat oss, tryglet statsminister David Cameron da han onsdag dro til Edinburgh for å overbevise skottene om at de vil få en trist tilværelse utenfor Storbritannia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Åtte dager før folkeavstemningen var Cameron på plass i den skotske hovedstaden på et besøk som av mange oppfattes som et panisk forsøk på å hindre skottene i å stemme ja til løsrivelse.

Med seg på turen hadde han både opposisjonsleder Ed Miliband fra Labour og visestatsminister Nick Clegg fra Liberaldemokratene.

– Hjertet mitt vil bli knust hvis denne familien av nasjoner blir revet i stykker, sa Cameron, før han i neste åndedrag ga klar beskjed om at avgjørelsen som blir tatt den 18. september, nærmest vil vare til evig tid.

– Dette er helt annerledes enn i et vanlig valg. Dette er en avgjørelse som ikke gjelder for de fem neste årene, men for de neste 100 år, sa Cameron da han talte på et velgermøte.

Han varslet også om at skottene må klare seg uten pundet hvis de ikke lenger vil være en del av Storbritannia.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Avlyste spørretime

Camerons plutselige avgjørelse om å besøke Skottland tolkes som et tegn på at den britiske lederen er i ferd med å få panikk ved tanken på at skottene kanskje vil tre ut av den over 300 år gamle unionen.

Meningen var at både han og Miliband skulle deltatt i den ukentlige spørretimen i Parlamentet onsdag, men i stedet ga han med bare én dags varsel beskjed om at han ville ta turen nordover.

I onsdagens utgave av Daily Mail kunne britene lese et sterkt følelsesladd innlegg der Cameron understreker at han er «desperat» etter at skottene blir værende i «familien».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Storbritannia er et dyrebart og spesielt land. Så ikke la noen i Skottland være i tvil, vi har et desperat ønske om at dere blir værende, vi ønsker ikke at denne familien av nasjoner blir revet i stykker, skriver han.

Meningsmåling

For få uker siden var det liten bekymring i London for at skottene ville velge å forlate unionen. Men det var før helgens meningsmåling, som viste at ja-siden er i flertall for første gang.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå har Cameron og co. fått det svært travelt med å fortelle skottene hvor viktige de er for Storbritannia, noe den skotske nei-siden har etterlyst i lang tid.

Spørsmålet er om Camerons appell til skottenes følelser vil slå an. Mange skotter både på nei- og ja-siden sier at hjertet deres banker for Skottland, ikke for Storbritannia. Når omtrent halvparten sier at de likevel vil stemme nei, er det fordi de følger fornuften mer enn hjertet.

Ja-sidens leder Alex Salmond hevder at han gleder seg over Camerons besøk, ettersom han tolker det som et tegn på panikk og desperasjon.

Andre reagerer med sinne, som den rundt 60 år gamle aktivisten Barbara Conboy.

– Hvordan våger de engelskmennene å komme hit og fortelle oss hva vi skal gjøre? De har aldri bekymret seg for oss før vi nå har tenkt å forlate dem, sier hun.