Meny

Lærerne sier ja til ny avtale

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utdanningsforbundets medlemmer har med klar margin stemt ja til avtalen med kommuneorganisasjonen KS.

– Hver femte stemme var en nei-stemme, mange medlemmer ønsker å fortsette streiken. Dette viser at det fremdeles er et godt stykke igjen før vi har den arbeidstidsavtalen lærerne mener de trenger for å kunne gjøre en god jobb. Det vil selvsagt prege våre krav når avtalen skal reforhandles, sier forbundsleder Ragnhild Lied.

79 prosent stemte ja og 21 prosent stemte nei. 49 prosent av Utdanningsforbundets nærmere 95.000 medlemmer i KS-området deltok. Tidligere onsdag ble det klart at uravstemningene i Skolenes Landsforbund og Musikernes Fellesorganisasjon også ga solid ja-flertall.

Den fjerde lærerorganisasjonen som var i streik – Norsk Lektorlag – har ikke avholdt uravstemning, men kun behandlet den i sine styringsorganer, som aksepterte avtalen.

Les også: Lærerstreiken kan bli langvarig

Advarer

Dersom uravstemningen hadde gitt et annet resultat, ville lærerstreiken ha blitt gjenopptatt. Det er uaktuelt nå, men Utdanningsforbundet sender likevel av gårde en advarsel til arbeidsgiversiden.

– Dette har vært et læreropprør – og dette er et vendepunkt: Hvis KS på nytt prøver å påtvinge lærerne økt tilstedeværelse og mindre fleksibilitet, vil det utløse nøyaktig samme konfliktnivå som vi har hatt dette siste halvåret, sier Lied.

Det var Utdanningsforbundets medlemmer som sendte Lied ut i streik på forsommeren. Uravstemningen om den opprinnelige avtalen med KS ble forkastet av 73 prosent av dem som stemte.

Utdanningsforbundet har for øvrig varslet at håndteringen av vårens lønnsoppgjør skal undergis en grundig evaluering.

Les også: Streiken over – tillitskrisen består

Sier ja

I Musikernes Fellesorganisasjon ble det ja fra hele 93,6 prosent av dem som avla stemme, mens 6,2 prosent stemte nei. Minst tilfreds med resultatet er øyensynlig medlemmene av Skolenes landsforbund, selv om det også der ble ja med god margin: 69 prosent svarte ja og 31 prosent nei. Deltakelsen i avstemningen var på 52 prosent av de stemmeberettigede.

– Streiken er dermed over for vår del, men ikke kampen for en bedre skole og bedre arbeidsbetingelser for lærerne, den kampen fortsetter, sier forbundsleder Anne Finborud.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus