Politiet har funnet store pengesummer i Lime-saken

Politiet har gjort beslag i pengebeløp på hundretusener av kroner i forbindelse med den storstilte aksjonen mot butikkjeden Lime Minipris.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Aksjonen har pågått med samme uforminskede styrke som i går, sa politimester Bjørn Vandvik i Romerike politidistrikt under en pressekonferanse om saken onsdag ettermiddag.

Ifølge ham har politiet foreløpig ransaket og kontrollert over 50 adresser og objekter.

I alt 20 personer er siktet i saken.

– Vi har funnet ting allerede nå som vi mener vil ha stor betydning som beviser i saken. Vi har blant annet funnet flere store pengebeløp i størrelsen hundretusener, sa politiinspektør Åsmund Yli.

Framstilles for varetekt

Butikkjedens sjef Sajjad Hussain (37) ble pågrepet allerede i august og siktet for grov menneskehandel.

Tirsdag ble 17 personer pågrepet i en storaksjon flere steder i landet. Elleve av disse vil torsdag bli framstilt for varetekt fordi politiet mener det er fare for bevisforspillelse.

– Alle vil bli begjært varetektsfengslet i fire uker med brev-, besøks- og medieforbud samt isolasjon, sier Yli til NTB.

Ytterligere to personer ble pågrepet onsdag, den ene for medvirkning til grov menneskehandel, den andre for ødeleggelse av beviser i saken. Politiet vil vurdere om også disse skal framstilles for varetekt.

Ifølge Vandvik prioriterer etterforskerne nå å komme i kontakt med tidligere ansatte for å få flere opplysninger om hvordan driften av kjeden har foregått.

Les også: Avgått Lime-kjøpmann: – Eierne foreslo ulovlig drift

Hussain-familien

Lime Minipris omfatter i alt 29 forretninger på Østlandet. Det er kjent at flere av dem som er pågrepet, er i familie med Hussain. Hans forsvarer, advokat John Christian Elden, reagerer kraftig på politiets fremgangsmåte.

– Politiet har kneblet ham fra å kunne kommentere anklagene de offentlig fremsetter mot ham på en pressekonferanse. Det er hårreisende, og jeg vet han er sterkt uenig i anklagene uten at jeg konkret kan spørre ham, sier Elden til NTB.

Yli ønsker ikke å bekrefte de pågrepnes identitet, men sier det ble brukt tvangsmidler i 20 av forretningene som ble ransaket. De ni resterende har et varesamarbeid med Lime.

– I de 20 butikkene har politiet fått rettens medhold i at det er noen som kan mistenkes for disse ulovlighetene. Hvor mange av dem som er de reelle eierne, og hvor mange forretninger de eventuelt eier hver, går vi ikke ut med nå. Det vil være en viktig del av etterforskningen å få klarlagt dette, sier politiinspektøren.

Les også: Politiet tror utlendinger ble utnyttet i tvangsarbeid i Lime

Gjennomsøkte advokatkontor

En 35 år gammel advokat er også pågrepet i saken. Ifølge Dagbladet gjennomsøkte politiet onsdag både advokatens hjem og hans kontorer i Oslo sentrum.

Advokatens forsvarer Arvid Sjødin sier til NTB at aksjonen ble gjennomført i samråd med siktede.

– Han ønsker å vise fram dette. Jeg formoder at politiet forholder seg til reglene som gjelder for advokatkontorer, sier Sjødin.

Det er egne regler for beslag fra advokatkontorer. Reglene innebærer at beslagene må forsegles, og at en dommer må se igjennom beslagene før politiet får tilgang til dem.

Advokaten nekter straffskyld etter siktelsen mot ham, opplyser Sjødin.

– Han bistår politiet, og han regner med at dette er en situasjon som vil gå over relativt raskt, sier forsvareren til NTB.

Personvernpolicy