Meny

Russland og Ukraina roser våpenhvilen

Ukrainas president Petro Porosjenko hilser på ukrainske soldater i kystbyen Mariupol. Foto: Reuters / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avtalen om våpenhvile har ført til en radikal endring ved fronten øst i Ukraina, sier Ukrainas president Petro Porosjenko. Også Russland er fornøyd med utviklingen.

Ifølge Porosjenko har Russland flyttet 70 prosent av styrkene sine tilbake til russisk side av grensen.

– Dette er med på å styrke håpet ytterligere om at fredsinitiativet har gode utsikter, sa Porosjenko, som likevel innrømmer at realiseringen av våpenhvilen har vært vanskelig.

– Terrorister forsøker hele tiden å provosere ukrainske soldater, hevder han.

Både Ukraina og vestlige land har lenge anklaget Russland for å ha sendt både soldater og militært utstyr over grensen, mens Russland avviser dette kategorisk.

Porosjenko varsler at de ukrainske styrkene nå skal regruppere for å styrke stillingene mot separatistene.

– Dette er ikke for å angripe, men for å sikre et effektivt forsvar av vårt territorium, sier Porosjenko, ifølge nyhetsbyrået DPA.

Les også: Norsk-russisk nynazist kriger i Øst-Ukraina

På telefon med Putin

Over 2.700 mennesker er blitt drept i den fem måneder lang konflikten. Minst en halv million mennesker er drevet på flukt.

Våpenhvilen trådte i kraft etter at Ukraina og prorussiske separatister ble enige om en avtale i Hviterussland fredag. Avtalen innebærer også at begge parter skal frigi alle sine krigsfanger.

Så langt har 700 ukrainske statsborgere blitt løslatt, men ytterligere 500 skal løslates i slutten av uken, ifølge Porosjenko.

Våpenhvilen var også tema i en telefonsamtale mellom Porosjenko og Russlands president Vladimir Putin tirsdag kveld, ifølge Kremls utenrikspolitiske rådgiver Jurij Usjakov.

– I det store og det hele ble det fra vår side og ukrainsk side gitt uttrykk for at vi er fornøyd med hvordan våpenhvilen blir overholdt, selv om et er en vanskelig prosess, sier Usjakov.

Les også: Porosjenko: 1.200 krigsfanger er løslatt

Avviser løsrivelse

Likevel er regjeringen i Kiev og separatistene i øst fortsatt svært uenige om Øst-Ukrainas framtidige status. Mens opprørerne fastholder at de ønsker å løsrive seg fra Ukraina, avviser Kiev kontant at dette er et alternativ.

– Det kommer ikke på tale med noen som helst form for føderalisme eller løsrivelse, sa Porosjenko under et regjeringsmøte onsdag. Han framholdt samtidig at dette også er et premiss i avtalen som er inngått med opprørerne, det såkalte «veikartet for fred».

– Protokollen innebærer gjenopprettelse og bevaring av den ukrainske suverenitet i alle områder av Donbass, deriblant de områdene som kontrolleres av opprørerne, sier Porosjenko.

Les også: Kraftige eksplosjoner da våpenhvile i Ukraina ble brutt

Han varsler at han i neste uke vil fremme et forslag for nasjonalforsamlingen som går ut på at enkelte områder i Donetsk og Luhansk får en spesiell status, men det skal kun være snakk om midlertidig selvråderett.

Dette står i skarp kontrast til en uttalelse fra separatistene.

– Vi vurderer ikke å forbli en del av Ukraina, sier Andrej Purgin, visestatsminister i den selverklærte Folkerepublikken Donetsk, til nyhetsbyrået AFP.

Sanksjoner

EU-landene ble fredag enige om nye sanksjoner mot Russland som følge av at landets opptreden under krigen i Ukraina. Det er imidlertid fortsatt uklart når de skal iverksettes, og saken skulle onsdag diskuteres på et møte mellom EU-ambassadørene.

Ifølge lederne i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE), sveitsiske Didier Burkhalter, vil det være rimelig å gi våpenhvilen en sjanse før sanksjonene eventuelt trer i kraft.

– Jeg er sikker på at en fornuftig håndtering av situasjonen vil være å gi prosessen en sjanse, det innebærer at våpenhvilen blir respektert og at det starter en prosess som går i retning av en virkelig politisk prosess, sier Burkhalter.

Han varsler også at OSSE snart vil utplassere droner for å overvåke våpenhvilen.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus