Tøff tid for Northug

Petter Northug har opplevd motgang både i og utenfor skisporet det siste året.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag ble det kjent at Northug hadde en promille på 1,65 da han krasjet bilen sin i Trondheim i mai.

Etter at han brøt med landslaget og undertegnet en omfattende sponsoravtale med Coop i mai 2013, har han også hatt en tung tid sportslig sett.

For halvannet år siden hadde Northug hatt en strålende sesong med to gull og ett sølv i VM samt seier i verdenscupen sammenlagt. Men motivasjonen manglet. Den skulle skiesset skaffe seg ved å satse på egen hånd.

Les også: Northugs familie forteller om fyllekjøringen i ny bok

Sykdom og formsvikt

Med base i Trøndelag skulle Northug trene med kamerater og stort sett drive sitt eget opplegg. Den første nedturen kom tidlig på høsten i fjor. Det ble klart at han hadde pådratt seg et virus, og store deler av sesongoppkjøringen ble ødelagt av sykdom.

Sesongstarten startet trått, som ventet. I Tour de Ski viste Northug glimt av form ved å vinne en etappe og bli nummer tre sammenlagt, men fortsatt var det mange ubesvarte spørsmål før det store målet: OL i Sotsji.

Vinterfesten i Russland ble langt fra slik Northug – og det norske folk – ønsket. Norges superstjerne ble stående igjen med to 4.-plasser fra stafett og lagsprint. Hans beste individuelle plassering var 10.-plassen på sprinten.

Reaksjon: Northug dømt til fengsel - får aldri kjøre bil igjen

Fyllekjøringen

Etter en skuffende sesongavslutning kom det virkelig store fallet natt til 4. mai i år. Northugs bil ble funnet krasjet i autovernet i General Bangs vei i Trondheim. Etter hvert ble det klart at Northug hadde kjørt bilen i alkoholpåvirket tilstand før han stakk av fra ulykkesstedet. Passasjeren ble værende i bilen.

Senere innrømmet Northug å ha drukket alkohol til klokken 5 om morgenen. Politiet ble varslet om ulykken klokken 5.36.

Tunge dager, uker og måneder ventet for langrennssportens rockestjerne, men han var tilbake på rulleski fire dager etter ulykken. Poker og festing måtte byttes ut med rå trening om Northug skulle nå toppen igjen.

28-åringen var for alvor tilbake i rampelyset under Norway Cup i slutten av juli. Dagen derpå deltok han i rulleskirennet Lysebotn opp.

Etter promillekjøringen har Northug stort sett vært ganske taus i møter med pressen. Han har gitt korte svar og om mulig etterlatt enda flere spørsmål før neste sesong.

Fikk fornyet tillit

En viktig opptur for skiesset var det imidlertid at Coop valgte å fortsette som hovedsponsor. Det ble bestemt 13. august. Samme dag besluttet Audi å avslutte sin Northug-avtale.

Andre sponsorer som Vi Menn og Red Bull bestemte seg tidlig for å fortsette å sponse trønderen.

Coop har satt en rekke nye krav til Northug siden forrige sesong. Blant annet har samarbeidet med selskapet Nye Høyder, som drev støtteapparatet, opphørt.

Nye mennesker har kommet inn for å hjelpe Northug mot suksess i kommende vinters store mål: Falun-VM.

Personvernpolicy