Historisk skipsfunn i Canada

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et forskerteam har løst et av Canadas største mysterier gjennom tidene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ett av de to forsvunnede skipene fra den myteomspunnede Franklinekspedisjonen har blitt funnet utenfor Arktis, elleve meter under havoverflaten.

– Dette er et historisk øyeblikk for Canada, sier statsminister Stephen Harper i en pressemelding.

Franklinekspedisjonen ble ledet av Sir John Franklin i 1845, målet var å finne Nordvestpassasjen, sjøruten fra Atlanterhavet til Stillehavet gjennom Arktis.

Skipet kjørte fast i isen, og ekspedisjonen ble en tragedie. Alle de 128 om bord døde av sult og sykdom, og skipene forsvant sporløst. Forsvinningen vakte voldsom oppsikt i samtiden, og flere ekspedisjoner ble sendt ut på jakt etter Franklins menn.

Spor har vist at mange av ekspedisjonens medlemmer klarte å ta seg fram til en Starvation Cove ("Hungerbukta") på sørspissen av King William-øya.

Man antar at de siste medlemmene av ekspedisjonen døde i 1848.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Likene fra ekspedisjonen ble ikke funnet før på 1980-tallet. Historiene om det sultende mannskapet har vært mange, blant annet har urbefolkningen i området fortalt at «de hvite mennene» tød til kannibalisme for å overleve.

Forskere har spekulert på om blyforgiftningen kan ha sinnsforvirret ekspedisjonens medlemmer. Ekspedisjonen hadde med seg hermetikk forseglet med bly, noe som var nytt på den tiden.

Les også: Fant skipsvrak fra 1800-tallet i San Francisco

De vet foreløpig lite om funnet av Franklins skip, men John Geiger, leder i Royal Canadian Geographical Society, sier til CTV News at de bør kunne identifisere skipet i løpet av de neste dagene.

Les også: Stormen avdekket spøkelsesskip