Meny

UD ber om gransking av norskstøttede soldater

Soldatene i den fredsbevarende AMISOM-styrken i Somalia mottar norsk støtte. Nå anklages de for å bytte til seg sex mot mat og medisiner. Ill.foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

UD ber Den afrikanske union (AU) granske påstandene om at norskstøttede AU-fredsstyrker i Somalia voldtar og misbruker jenter og kvinner.

Ifølge en rapport Human Rights Watch offentliggjorde mandag, bytter soldatene i den fredsbevarende AMISOM-styrken i Somalia til seg sex mot mat og medisiner.

– Det er fullstendig uakseptabelt at en får slike rapporter om at soldater har utnyttet makten sin til å gjøre seg skyldige i overgrep mot sivile, sier statssekretær Bård Glad Pedersen (H) i Utenriksdepartementet til NRK.

AMISOM-styrkene får bidrag fra Norge igjennom programmet Training for Peace, som skal gi styrkene opplæring i folkeretten og beskyttelse av sivile, opplyser UD. Styrkene finansieres også av FN, som Norge gir pliktige bidrag til.

AU sier rapporten er ubalansert og unøyaktig, og avviser konklusjonene om seksuelt misbruk. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus