Meny

Kjempehai på «Himmelblå»-øya

Redningsselskapets ambulansebåt Eyr Bremstein hadde et svært uvanlig oppdrag mandag kveld. Skøyta ble bedt om å slepe en over 10 meter lang og 10 tonn tung død brugde til land. Skipper Torleif Ludvig Olsen tok den gigantiske haifisken på slep inn til Ylvingen i Nordland, stedet for innspillingen av den populære TV-serien «Himmelblå». Foto: Torleif Ludvig Olsen / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En av havets gigantiske skapninger lå tirsdag fortøyd ved kai på «Himmelblå»-øya Ylvingen på Helgelandskysten i Nordland.

Sent mandag kveld fikk Redningsselskapets ambulansebåt Eyr Bremstein, som er stasjonert på Vega, et svært uvanlig oppdrag:

Båten ble bedt om å slepe en over 10 meter lang og 10 tonn tung død brugde til land etter at mannskapet om bord på ei ferje hadde sett kjempefisken.

Skipper Torleif Ludvig Olsen tok haien på slep, men kunne med en gang ikke fastslå størrelsen.

– Det var i 23-tiden og mørkt, men da vi fikk se den skikkelig, så vi at den måtte være nærmere 12 meter lang. Den veier nok opp mot 10 tonn. Uoffisielt er det en som er tatt på 13,7 meter, med det er ikke dokumentert, sier Olsen til NTB.

Ylvingen-brugden kan være rekordstor, men den må nok slepes på land for å få et eksakt mål.

– Vi hentet den like vest av Ylvingen og slepte den inn til nærmeste kai. Det var et tungt og vanskelig slep. Haien hadde surret seg inn i kveitegarn rundt de fremste finnene og hodet. Den har nok svømt en stund med det, sier skipperen.

Olsen er opptatt av at haien ikke blir liggende i sjøen slik den gjør nå.

– De rette myndighetene bør få fjernet leveren og få den senket, mener han.

Brugden er havets nest største fisk, etter hvalhaien. Den spiser bare plankton og er ufarlig for mennesker. Leveren kan utgjøre en firedel av totalvekten og utnyttes kommersielt. (©NTB)

Ufarlig i Norge – livsfarlig i Australia

Når haier oppdages langs norskekysten er det sjeldent at de utgjør en trussel for mennesker. Det samme kan ikke sies for Australia, hvor en 50 år gammel mann, mandag, ble drept av en uidentifisert hai mens han var på svømmetur I Byron Bay. 

Se video av haiangrepet i Australia:

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus