Meny

Gransking viser at MH17 ble truffet av flere objekter

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det malaysiske flyet MH17 hadde ikke tekniske problemer før det uventet brakk opp i flere deler over Øst-Ukraina i juli, ifølge en foreløpig rapport fra nederlandske granskere.

Bilder av vraket viser at flyet ble gjennomboret av «høyenergiobjekter» på flere steder fra utsiden. Dette førte til at flyet brakk opp i flere deler før det traff bakken, ifølge rapporten.

Ifølge etterforskerne forklarer «høyenergiobjektene» hvorfor flyet helt uventet forsvant fra radaren, og hvorfor ferdskriveren helt plutselig sluttet å registrere data.

Etterforskerne har ikke funnet bevis for at styrten skyldtes tekniske feil ved flyet eller feil fra besetningen.

Flyet var flydyktig da det tok av fra Amsterdam og besetningen var erfaren og kvalifisert, ifølge rapporten.

Les også: Ukraina mener fly ble rammet av massiv eksplosjon

Nektet adgang

De nederlandske etterforskerne har ikke hatt full tilgang til vrakstedet som kontrolleres av prorussiske opprørsstyrker.

De har vært avhengige av informasjon fra ukrainske vrakspesialister for å lage rapporten.

Den foreløpige rapporten baserer seg på informasjon fra ferdskriveren, satellittbilder og bilder fra vrakstedet, i tillegg til flydata fra ukrainske luftfartsmyndigheter.

Malaysias statsminister Najib Razak ber om at de nederlandske etterforskerne får full tilgang til vrakstedet.

Les også: Harde kamper i Ukraina hindrer etterforskningen av MH17

– Det er av stor betydning at etterforskerne får full og uhindret adgang til ulykkesstedet for å finne alle levningene, fullføre granskningen og finne fram til sannheten, sa Razak i etterkant av at rapporten ble lagt fram

Deler ikke ut skyld

Det nevnes ikke noe om raketter i rapporten, men de svarte boksene viser en helt normal flygning fram til styrten. Rapporten deler heller ikke ut skyld til noen av partene for flystyrten. En egen kriminaletterforskning blir gjennomført fra Haag.

Ifølge nederlandske myndigheter vil en fullstendig rapport legges fram i midten av 2015.

Malaysian Airlines flygning MH17 var på vei fra Amsterdam til Kuala Lumpur da det styrtet 17. juli i nærheten av Donetsk i Øst-Ukraina, som er kontrollert av prorussiske opprørere. Alle de 298 personene om bord mistet livet.

192 av de 298 omkomne i ulykken var nederlandske, mens 28 var australske.

Peker på Russland

Prorussiske separatister anklages for å ha skutt flyet ned, mens Russland har blitt beskyldt for å ha utstyrt opprørerne med bakke-til-luft-raketter som gjorde nedskytingen mulig. Russland har avvist anklagene.

BBC meldte mandag at tre sivile øyenvitner i området sier de har sett et russiskprodusert BUK rakettsystem i nærheten av vrakstedet noen få timer før flystyrten. Opprørerne nekter for at de har disponert slike våpensystemer.

– Vi så rakettsystemet bli tatt av en lastebil. Da motorene ble startet opp fylte eksos hele torget, sier et øyenvitne i byen Snezjnoye.

Nederland har fått ansvaret for den internasjonale granskningen av flyulykken.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus