Søvnvansker kobles til krymping av hjernen

Søvnvansker kan føre til at hjernevolumet blir redusert. Illustrasjonsfoto: COLOURBOX
Søvnvansker kan føre til at hjernevolumet blir redusert. Illustrasjonsfoto: COLOURBOX
Artikkelen fortsetter under annonsen

Voksne som sliter med dårlig søvn, ser ut til å ha en raskere reduksjon av hjernevolum, ifølge en studie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Studien ble nylig publisert i amerikanske Neurology, og er utført av psykologer ved Psykologisk Institutt ved Universitetet i Oslo i samarbeid med Oxford i Storbritannia, skriver Forskning.no.

Forskerne spurte 147 voksne nordmenn med en gjennomsnittsalder på 54 år om søvnvaner. Deltakerne ble blant annet spurt om hvor lenge de sov. Med tre og et halvt års mellomrom fikk også alle deltakerne hjernen skannet med MRI to ganger.

I perioden studien ble utført oppdaget forskerne at deltakerne med søvnproblemer hadde en raskere reduksjon av hjernens volum, og at denne reduksjonen var mest uttalt hos personer over 60 år.

Personene hadde økt svinn i områder av hjernen som er involvert i flere prosesser som har med kognisjon å gjøre, sier professor Kristine Beate Walhovd ved Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo. Ettersom kognisjon er en fellesbetegnelse på flere prosesser i hjernen, kan ikke forskerne si om det er spesifikke oppgaver som rammes av krympingen i hjernevolumet, melder nettstedet.

Forskerne sier ikke noe om årsakssammenheng ut fra denne studien.