– Syriafarer ville slutte seg til IS

En 35-åring som er siktet for frihetsberøvelse av familien etter at de kom hjem fra Syria, blir tirsdag framstilt for varetekt. Et første avhør med mannen ble gjennomført mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Av praktiske grunner blir han framstilt for varetekt på bakgrunn av en tidligere narkotikasak i Romerike politidistrikt, opplyser lensmann Arnold Nilsen i Lenvik.

Mannen ble dømt i tingretten, men anket dommen, og det er ankebehandling i neste uke.

– Han vil bli framstilt for varetekt for å sitte fengslet i påvente av ankebehandlingen. Begrunnelsen for fengslingsbegjæringen er unndragelsesfare, sier politiadvokat Jan-Fredrik Senum i Romerike politidistrikt.

Les også: – IS bruker barn som selvmords-bombere

Kom hjem fra Syria

Samtidig fortsetter etterforskningen mot mannen for frihetsberøvelse. Familien kom med fly til Gardermoen lørdag. De hadde da vært i krigsherjede Syria i en måned. Moren skal ha trodd at de skulle på ferietur til Tyrkia, men mot hennes og barnas vilje ble de ført over grensa til Syria.

Der skal mannen ha holdt dem under væpnet vakthold mens han selv skal ha deltatt i borgerkrigen i landet.

Les også: Ber verden om å beskytte kvinner fra IS

På vei inn til Oslo lørdag kveld ble mannen, som er norsk statsborger, men av syrisk opprinnelse, pågrepet av politiet og skilt fra resten av familien.

Mannens kone og barn får oppfølging av helsevesenet, opplyser lensmannen i Lenvik.

– De har vært utsatt for store belastninger, sier han.

Politiets førsteprioritet er nå å få gjennomført avhør i saken.

– Vi gjennomførte et første avhør av siktede i går, og vi planlegger avhør av de andre involverte, sier Nilsen til NTB.

Kan bli terrorsiktet

Ifølge Dagbladet har norske myndigheter gode spor som viser at 35-åringen ville slutte seg til islamistgruppen Den islamske staten (IS).

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) undersøker dette, men har foreløpig ikke formelt siktet fembarnsfaren etter terrorlovene, ifølge avisen.

Men PST vil få en formell rolle i etterforskningen hvis det tas ut siktelse etter terrorparagrafen, understreker seniorrådgiver Martin Bernsen i PST overfor NTB.

– Han er foreløpig ikke siktet fra vår side, sier han.

Den 35 år gamle mannens forsvarer Joar Berg Henjum kunne tirsdag formiddag ikke si noe om hvordan hans klient stiller seg til siktelsene.

Dømt til to år I narkotikasaken er mannen siktet for brudd på straffelovens paragraf 162, annet ledd, om grove narkotikaforbrytelser.

Saken ble ført som en tilståelsessak i tingretten, men dommen ble anket på grunnlag av straffeutmålingen. Mannen ble dømt til to års fengsel.

Personvernpolicy