Meny

Irak har fått sin samlingsregjering

SAMLINGSREGJERING KLAR: Iraks statsminister Haider Al-Abadi. Foto: Mahmoud Raouf Mahmoud / Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Iraks nye samlingsregjering, der både sunnimuslimer, sjiamuslimer og kurdere er representert, ble mandag godkjent av nasjonalforsamlingen og tatt i ed.

Med seg på laget har statsminister Haider al-Abadi sunnimuslimske Saleh al-Mutlak, kurdiske Hoshyar Zebari og sjiamuslimske Bahaa al-Araji som visestatsministre.

Nøkkelroller gjenstår

I tillegg utnevnes tre visepresidenter, som i stor grad får symbolske oppgaver. Avtroppende statsminister Nuri al-Maliki er en av disse.

Ibrahim al-Jaafari, som var statsminister i overgangsregjeringen fra 2005 til 2006, blir Iraks nye utenriksminister.

Flere nøkkelroller i regjeringen er imidlertid ikke besatt, blant dem innenriks- og forsvarsministerpostene. Den avgjørelsen skal tas i løpet av en uke, sier Abadi. Inntil videre vil han selv styre de aktuelle departementene.

Lover desentralisering

Abadi la også fram den nye regjeringens plattform for nasjonalforsamlingen. Han lovet å forbedre forholdet mellom regjeringen i Bagdad og det irakiske Kurdistan, å desentralisere makten og å gjenoppbygge landets forsvar.

Den avtroppende regjeringen har fått mye kritikk, blant annet for å støte fra seg sunnimuslimer og for ikke å ha klart å stå imot framveksten av opprørsgrupper som Den islamske staten (IS).

USA, som i helgen gikk til luftangrep mot opprørere i IS, har lagt mye press på å få til en samlingsregjering der alle de store fraksjonene i landet er representert.

Abadi ble valgt til Iraks statsminister 11. august.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus