Meny

Regjeringen vil sende fanger til Nederland

VIL SENDE UT FANGER: Regjeringen og justisminister Anders Anundsen søker leieceller i Nederland. Foto: NTB Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen ønsker å leie fengselsplasser i Nederland for å få bukt med en økende soningskø i Norge.

– Vi arvet en utfordrende situasjon av den rødgrønne regjeringen med for få soningsplasser. For å få til en sårt tiltrengt utvidelse av soningskapasiteten på kort sikt, har vi innledet samtaler med nederlandske myndigheter om leie av fengselsplasser i Nederland, sier justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) i en pressemelding.

I dag står over 1.300 personer i kø for å sone i norske fengsler, og køen vokser stadig. I Nederland er det ledige plasser, og etter det TV 2 får opplyst, ønsker den norske regjeringen at opptil 300 fanger skal sendes til Nederland for å sone straffen sin der.

Norske premisser

– I samtalene vi har hatt med Nederland så langt er håpet at vi får til en avtale hvor vi rett og slett kan leie fengselsplasser i Nederland, men på norske premisser med norsk direktør og straffegjennomføring etter norsk lovgiving, sier Anundsen.

Regjeringen vil i løpet av høsten legge fram en stortingsmelding om tilstanden i fengslene og behovet for framtidig straffegjennomføringskapasitet.

– Det akutte behovet gjør at tiltak må vurderes på kort sikt, og leie av fengselskapasitet i utlandet vil kunne bidra, sier Anundsen.

Han håper å få avtalen med Nederland på plass allerede fra første halvår neste år.

Positive

Justisministeren sier at det først og fremst er snakk om fanger med lange dommer.

– Det kan også være fanger som er utenlandske statsborgere som har et utvisningsvedtak i bunn, som senere bare skal rett ut av landet, sier Anundsen.

Regjeringen i Nederland orienterte mandag kveld parlamentet om at de er positive til å ta imot fanger fra Norge. I Norge er det Stortinget som må godkjenne en eventuell avtale med nederlenderne.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus