Meny

Porosjenko: 650 krigsfanger er løslatt

Prorussiske separatister holder vakt i utkanten av Donetsk i Øst-Ukraina. Foto: Maxim Shemetov / Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ukrainas president Petro Porosjenko sier om lag 650 ukrainske soldater er løslatt fra prorussisk fangenskap i Øst-Ukraina.

Antallet ble først oppgitt til å være 1.200, men ble nedjustert til 650.

Samtidig holder separatistene fortsatt 863 ukrainske soldater fanget, men ukrainske myndigheter jobber med å få også dem løslatt og sendt hjem, sa Porosjenko da han besøkte havnebyen Mariupol mandag.

Et av punktene i våpenhvileavtalen mellom ukrainske myndigheter og de prorussiske separatistene, som trådte i kraft fredag, var nettopp utveksling av krigsfanger. Men det er ikke kjent om løslatelsen har skjedd som følge av våpenhvileavtalen. Det er heller ikke opplyst om noen av de prorussiske separatistene som er tatt til fange av det ukrainske militæret, er løslatt.

Les også: Spent i Øst-Ukraina tross våpenhvile

– Beordret mobilisering

De prorussiske separatistene rykket i forrige uke fram mot Mariupol, før våpenhvilen trådte i kraft.

Ukrainas president Petro Porosjenko besøkte mandag havnebyen Mariupol der han blant annet inspiserte ukrainske soldater. Foto: Reuters / NTB scanpixUkrainas president Petro Porosjenko besøkte mandag havnebyen Mariupol der han blant annet inspiserte ukrainske soldater. Foto: Reuters / NTB scanpix

Porosjenkos besøk i Mariupol var det første siden konflikten brøt ut, og i en twitter-melding skriver presidenten at opprørerne begynte å skyte mot en veisperring utenfor byen da de fikk vite at han skulle komme til byen.

Etter å ha ankommet den strategisk viktige havnebyen, skal Porosjenko ifølge en medarbeider ha gitt ordre om mobilisering i byen.

Les også: Norge sender NATO-rådgiver til Ukraina

– Våpenhvilen overholdes

Til tross for enkelte hendelser, virker det likevel som at våpenhvilen overholdes, opplyser Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE).

– Men den er fortsatt svært skjør. De neste dagene blir avgjørende, sa den sveitsiske OSSE-ambassadøren Thomas Greminger på et ekstraordinært møte i organisasjonen mandag.

OSSE var involvert i framforhandlingen av avtalen om våpenhvile fredag, den første som både Ukraina, Russland og opprørerne har sluttet seg til.

Les også: Kraftige eksplosjoner da våpenhvilen i Ukraina ble brutt

Kamper i Mariupol

En Reuters-reporter meldte imidlertid om at det ble hørt korte salver av artilleriild øst for Mariupol tidlig mandag morgen.

Også natt til søndag ble det meldt om kamper ved den ukrainske havnebyen, og en kvinne ble drept i et granatnedslag.

Både ukrainske styrker og prorussiske opprørere hevder de selv overholder våpenhvilen, og begge hevder den andre parten har skylden for bruddene.

Les også: Russland vurderer å stenge luftrommet for EU-fly

Uenighet om EU-sanksjoner

De 28 medlemslandene i EU har blitt enige om nye økonomiske sanksjoner mot Russland. Disse skulle etter planen ha blitt iverksatt mandag, men ifølge diplomatkilder var EU-ambassadørene mandag kveld fortsatt ikke enige om iverksettelsen av sanksjonene.

EU-president Herman Van Rompuy sa søndag at sanksjonene kan bli stanset dersom våpenhvilen holder og Russland viser vilje til å stanse den blodige konflikten i Ukraina.

Antallet døde i konflikten har nå oversteget 3.000 mennesker, ifølge FN.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus