Meny

Yalda (12) får bli med borgerlig asylavtale

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som en av de første får Yalda Bahadori (12) nyte godt av de borgerlige partienes nye engangsløsning for lengeværende asylbarn.

Støttespillere og naboer strømmet til familiens hus i Tromsø mandag ettermiddag etter at det ble kjent at UNE har snudd og innvilger familien opphold i Norge.

– Jeg er hjemme hos dem nå, her er det veldig mange følelser på en gang, forteller Ronja Trolie i familiens støttegruppe til NTB.

Familien har i to og et halv år ligget i rettsstridigheter med UNE. De har vunnet to runder i tingretten, men UNE har anket begge sakene. Den berg-og-dal-banen familien har vært gjennom disse årene, gjør at familien har vanskelig for å tro at de faktisk får bli nå, forteller Trolie.

– Det vil nok ta tid, kanskje uker, før de faktisk klarer å tro på det, sier Trolie.

Hun sier Yalda selv er veldig glad.

– Hun er opptatt med å ringe rundt til alle vennene sine og fortelle den gode nyheten, forteller Trolie.

– Mange skuffelser

– Jeg er ganske glad, men det har vært ganske mange skuffelser, sier Yalda selv til Nordlys.

– Det har vært en veldig tung prosess med masse skuffelser og tårer og veldig tunge dager, mye angst og spenning. Det har ikke vært noen normale år. Jeg ønsker ikke noen mennesker må ha det slik Yalda har hatt det, sier mor, Maria Gazul til avisen.

– Jeg gleder meg på vegne av Yalda, at hun får være sammen med familien og gå på den skolen hun er glad i og være med vennene sine. Hun trenger ikke tenke «hva skjer i morgen», og leve med skuffelser år etter år,

– Varig løsning må komme

Yalda er en av de første asylbarna som blir omfattet av engangsløsningen for lengeværende asylbarn som regjeringen og støttepartiene Venstre og Kristelig Folkeparti (KrF) ble enige om i vinter, og som tråde i kraft 1. juli i år.

Avtalen omfatter barn som hadde bodd i Norge i mer enn tre år før 30. september 2013 uten oppholdstillatelse med enkelte vilkår. Ifølge beregninger fra Justisdepartementet vil ordningen gjelde rundt 130 barn

– Vi gleder oss over at Yalda og hennes familie nå har fått en endelig avklaring og at hun og hennes familie er en av de familiene som får bli som resultat av denne avtalen, sier Venstres stortingsrepresentant i kommunalkomiteen André Skjelstad til NTB.

Han understreker at det nå er viktig å få på plass en varig løsning med et bedre og tydeligere regelverk som i større grad legger vekt på barns beste i asylsaker slik det også ble enighet om i asylavtalen med regjeringspartiene.

Høringsrunden i saken gikk ut forrige uke, og et lovforslag er ventet i løpet av høsten.

KrFs innvandringspolitiske talsmann, Geir S. Toskedal, sier han håper engangsløsningen for alle de barna det gjelder, kan få en rask saksbehandling basert på en human, rettferdig og forutsigbar måte.

– Det er gledelig om UNE nå har funnet en god løsning i det prinsipielle slik at andre i lignende situasjon kan få en annen behandling enn denne familien kan synes å ha fått, sier han.

230 søknader

Yalda-saken har fått stor oppmerksomhet i mediene. Tolvåringen og hennes familie, som bor i Tromsø, kom til Norge i 2005. Moren kommer fra Moldova og faren kommer fra Afghanistan, Yalda ble født i Danmark. I 2012 fikk familien endelig avslag på oppholdstillatelse, med beskjed om at Yalda skulle sendes til Moldova med moren, mens faren skulle sendes tilbake til Afghanistan.

Familien har siden kjempet for å få være sammen og i Norge.

Utlendingsnemnda (UNE) har de siste månedene mottatt 230 søknader om omgjøring av utvisningsvedtak etter at regjeringen innførte en engangsløsning for asylbarn 1. juli.

UNE har uttalt at nemnda har en målsetting om å få ferdigbehandlet alle sakene i løpet av høsten.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus