Meny

Brende besøker et Gaza i ruiner

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenriksminister Børge Brende besøker Gazastripen under to uker etter at våpenhvilen kom på plass. Innbyggerne har utallige historier å dele.

– Den er det eneste som fortsatt virker her.

Sobhi Abu Namous løfter av røret på en svart telefon, som balanserer på en sammenrast vegg i familiens hus i Shejaia i Gaza by.

I juli ble huset hans lagt i ruiner i ett av mange israelske luftangrep mot bydelen. I et provisorisk telt av laken og tepper holder han og sønnene nå vakt på ruintomta. De vil bygge opp igjen, sier Namous, som forteller at han er ansatt i den palestinske selvstyremyndigheten.

– Det er umulig å gjøre det alene, vi trenger hjelp. Men jeg drar ikke, sier han til NTB.

Egne øyne

Mandag reiste Brende (H) som første internasjonale leder til Gaza for å se på ødeleggelsene etter sommerens krigføring.

– Det er en dramatisk situasjon for nær 2 millioner mennesker i Gaza, sa Brende før avreise. Framme i en by preget av store ødeleggelser ble han møtt av sterke inntrykk.

– Det smerter spesielt å tenke på barna i gata, sier han.

Les også: Hamas erklærer seier - Netanyahu får hard kritikk

Israels offensiv på Gazastripen gjorde over 100.000 mennesker hjemløse, og ifølge palestinske myndigheter er 18.000 bygninger helt ødelagt og 40.000 delvis ødelagt. Den palestinske selvstyremyndigheten sier det vil koste 7,8 milliarder dollar å bygge opp igjen.

Brende skal lede den internasjonale kronerullingen sammen med Egypt i høst. Og han forbereder samtidig giverlandsmøte for Palestina i New York nå i september.

Men etter tre kriger på få år understreker han at utvikling og fremtid på Gazastripen må sikres samtidig som gjenoppbyggingen finner sted.

Les også: Høyblokk i Gaza lagt i ruiner av israelsk angrep

Lette blokaden

– Man kan ikke gjenoppbygge for at det skal bli ødelagt igjen om ett eller to år, sier han.

Brende sender utfordringen til Israel og ber om at byggearbeidet settes i en politisk sammenheng der den strenge blokaden av Gaza lettes.

Forhandlingene om en permanent våpenhvile mellom Israel og Hamas må inneholde «reelle muligheter for Gaza og Gazas befolkning til å skape et verdig liv», understreker han. Brende møtte Israels statsminister Benjamin Netanyahu før avreisen til Gaza mandag.

I Shejaia ligger hele kvartaler nå øde. Den israelske hæren sier angrepene der var rettet mot Hamas-krigere som hadde stått bak flere rakettangrep mot Israel.

Flere palestinske flagg er heist i ruinhaugene. Tepperester blafrer i vinden fra bygninger uten frontvegger. Bilder henger igjen på enslige stuevegger blant tonnevis av vrakrester.

Les også: 16 drept i israelske luftangrep mot Gaza

Vil bli

Engelsklæreren Abd El Kareem viser fram restene av den israelsk artillerigranaten som braste inn i huset hans 20. juli. Den dagen mistet over 60 mennesker livet i Shejaia, men Kareems familie hadde evakuert.

– Gudskjelov at ingen var her, sier han og mener hele nabolaget ble straffet i angrepene.

Også han camper nå i ruinene for å vokte eiendommen sin. Han har reddet så mye læremateriell som mulig og tror tilværelsen uten vegger blir langvarig.

– Det vil ta lang tid å bygge opp igjen. Men vi insisterer på å bli. Livet må fortsette.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus