Meny

Spenningen øker omkring gravfunn i Hellas

Arkeologer gransker statue av en kvinne på en vegg som fører til en hittil uuotforsket del av en antikk grav i byen Amfipolis nord i Hellas. Foto: Scanpix/AP

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To imponerende kvinnestatuer av typen karyatide har blitt avdekket ved inngangen til den største antikke graven noen sinne funnet i Hellas.

De to kvinneskikkelsene med langermede tunikaer står vakt ved inngangen til den mystiske graven fra Aleksander den stores tid. Funnet er gjort nær Amfipolis i Makedonia-regionen nord i Hellas, melder AFP Relaxnews.

– Den ene statuens venstre arm og den andres høyre arm er symbolsk hevet, for å nekte adgang til graven, het det i en uttalelse fra kulturdepartementet lørdag. Det blir nå spekulert om at graven, som stammer fra Aleksanders levetid (356-323 f.kr.), kan være urørt, og fremdeles inneholde mange verdifulle gjenstander.

Les også: Enorm, eldgammel grav funnet i Hellas

Tidligere utgravninger i dette området har avdekket imponerende skatter med gullsmykker og skulpturer. En fem meter høy marmorløve, for tiden plassert ved en vei i nærheten, sto opprinnelig på toppen av den 500 meter lange gravhaugen, som er omgitt av en marmorvegg.

To hodeløse sfinks-statuer flankerer den ytre inngangen, sier myndighetene, som forteller at man ved å fjerne jord fra den andre inngangen avdekket de godt bevarte karyatidene av marmor. Arkeologer har vært aktive på stedet siden midten av august.

Den greske statsministeren Antonis Samaras kaller det «et svært viktig funn». Ifølge kulturdepartementet gir utseendet til den andre inngangen med karyatidene en viktig ledetråd om at dette monumentet var av særskilt betydning. Forventningene til ytterligere funn på stedet er økende gitt kvaliteten til søylene og gulvmosaikken man allerede har funnet.

Les også: 9000 år gammel magi

Det er mange teorier om hvem som kan være gravlagt på stedet, alt fra Aleksanders kone Roxana til hans mor Olympias, eller en av hans generaler. Eksperter mener sannsynligheten for at Aleksander selv ble gravlagt her er lav.

Etter hans død i Babylon da han var 32 år gammel er den store erobreren fra antikken antatt å ha blitt begravet i Alexandria, den egyptiske byen han grunnla. Men man har aldri funnet graven hans der.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus