Meny

Barneleger advarer mot nikotinbeholdere til e-sigaretter

– BARN FORGIFTES: Beholdere med nikotinløsning til e-sigaretter utgjør en fare for småbarn, som ved et uhell kan få i seg store mengder av giften, advarer barneleger. Foto: AP Photo/Frank Franklin II / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stadig flere barn forgiftes av nikotin til bruk i e-sigaretter. Nå roper britiske barneleger varsko.

E-sigaretter med nikotin er forbudt å produsere, innføre og selge i Norge, men kan importeres av privatpersoner som vil bruke dem til røykeavvenning.

I en rekke andre land er de elektriske nikotinproduktene helt legalisert. På verdensbasis har det blitt et stort marked for e-sigarettene.

En bieffekt av dette er at giftinformasjonen i flere land opplever en stor økning i antall henvendelser som gjelder nikotinforgiftning.

Ofte er det småbarn som har fått tak i refill-beholderen med nikotin, og fått i seg den giftige væsken.

I Storbritannia roper barneleger nå et varsko om nikotinforgiftninger knyttet til e-sigaretter.

Advarselen kommer etter at leger ved Good Hope Hospital i Birmingham nylig behandlet en liten jente som hadde funnet en nikotinbeholder og drukket innholdet.

Jentas mor handlet raskt og det gikk bra med henne, men det kan gå riktig ille, advarer legene i en artikkel i det medisinske tidsskriftet Archives of Disease in Childhood.

– Alvorlig nikotinforgiftning kan forårsake farlig forstyrrelse av hjerterytmen, koma, krampetrekninger og hjertestans, skriver de.

Over 200 henvendelser i måneden

Tidligere i år kom tall fra det amerikanske Centers for Disease Control and Prevention (CDC), som viste en kraftig økning i henvendelser til giftinformasjonssentre angående nikotinforgiftning knyttet til e-sigaretter.

I september 2010 fikk de én slik henvendelse. I februar 2014 hadde det økt til 215 henvendelser per måned.

Mer enn halvparten av henvendelsene involverte barn under fem år.

Les også: WHO til kamp mot e-sigaretter

Forgiftninger også i Norge

Selv om det er forbudt å selge e-sigaretter med nikotin i Norge, har også Giftinformasjonen her til lands fått henvendelser angående e-sigaretter.

– Dette har blant annet dreid seg om lekkasje fra e-sigaretten under bruk og uhell der barn har fått i seg nikotinløsning fra refill-beholdere, sier avdelingsdirektør Per Olav Kormeset i Giftinformasjonen til ABC Nyheter.

Han forklarer at voksne som utsettes for nikotinvæsken på grunn av lekkasje under bruk, er lite problematisk fordi de som regel er godt tilvendt nikotin.

– Barn som får tak i nikotinløsning er mer problematisk. Symptomene kommer raskt og kan bli alvorlige. Heldigvis kjenner ikke vi til noen tilfeller der det har gått riktig ille, sier Kormeset.

Giftinformasjonen kan kontaktes hele døgnet på 22 59 13 00.

Les også: Sier nei til e-sigaretter på flyet

– Beholderne må sikres bedre

De britiske legene viser til at barn er utforskende av natur og at emballasjen på nikotinbeholderne fremstår som spennende, en kombinasjon som gjør at man vil kunne se en fortsatt økning i antall uhell der barna får i seg konsentrert nikotinløsning.

– Faren nikotinvæske utgjør for barn må anerkjennes og gjøres noe med, mener de britiske legene.

De etterlyser både bedre informasjon til publikum om faren og forbedret sikkerhet på refill-beholderne med nikotin.

Allerede i fjor vår advarte en dansk overlege mot forgiftningsfaren.

– Folk er ikke oppmerksomme på at de har å gjøre med en potensielt livsfarlig gift. Det ser vi ved at barn overhodet får tak i nikotinvæsken. Du ville jo ikke latt insektgift ligge framme. Hvis barn kommer i kontakt med denne væsken kan de bli veldig syke eller i verste fall dø, uttalte avdelingsoverlege John Bang til Politiken.dk da.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus