Islamist fra Nord-Norge siktet for kidnapping av egen familie til Syria

Artikkelen fortsetter under annonsen

En 35 år gammel familiefar fra Nord-Norge er pågrepet og siktet for frihetsberøvelse etter at familien med fem mindreårige barn kom hjem fra Syria i helgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lørdag landet fembarnsfamilien på Gardermoen etter å ha vært i krigsherjede Syria i en måned. Moren skal ha trodd at de skulle på ferietur til Tyrkia, men mot sin og barnas vilje ble de ført fra Tyrkia og over grensen til Syria.

Der holdt mannen dem under væpnet vakthold mens han selv skal ha deltatt i borgerkrigen i landet.

På vei inn til Oslo lørdag kveld ble mannen, som er norsk statsborger men av syrisk opprinnelse, pågrepet av politiet og atskilt fra resten av familien. Kona og de fem barna i alderen ett til åtte år er sterkt preget av de siste ukenes påkjenninger og er nå er overlatt til helsevesenet.

Tvunget til krigsområde

– De ble mot sin vilje tvunget til å være med inn i et krigsområde. Det er en ekstrem situasjon det er vanskelig å sette seg inn i. Dette er barn som har vært redde for sine liv, sier bistandsadvokat Vidar Helgheim til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På oppdrag fra familiemedlemmer i Norge var det han som anmeldte forholdet til politiet 6. august. Siden den gang har det vært arbeidet for å få kvinnen og barna ut av Syria

Faren i familien beskrives som islamist av bistandsadvokaten. Ifølge Dagbladet er det usikkert om han har eller hadde til hensikt å slutte seg til en av islamistgruppene i Syria, Den islamske staten (IS) eller Al-Nusra.

Ifølge TV 2 er mannen tidligere i år dømt til to års fengsel i en narkotikasak. Reisen til Tyrkia skal ha skjedd mens han ventet på å komme inn til soning av dommen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Krysset grensen selv

Norsk politi og Utenriksdepartementet (UD) har jobbet med saken, men kunne ikke sende mannskaper til Syria. Familien med de fem mindreårige barn krysset selv grensen mellom Syria og Tyrkia på vei hjem til Norge.

Utenriksdepartementet vil ikke kommentere saken overfor NTB, og Kripos opplyser at det ikke er deres sak. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har kunnskap om saken, men kunne ikke kommentere opplysningene søndag kveld. Dersom siktelsen mot familiefaren utvides fra frihetsberøvelse til også omfatte deltakelse i terrorhandlinger i utlandet, vil i så fall også PST bli involvert i saken.

NTB får opplyst at det er Troms politidistrikt som håndterer saken og at alle henvendelser må henvises dit.

PST har tidligere bekreftet at flere personer med norsk tilknytning har kontaktet norske myndigheter og bedt om hjelp til å komme seg ut fra Syria.