Meny

Avblåser fare for kollaps i kalksilo i Verda

KALK: Denne kalksiloen står i fare for å velte i Verdal. (FOTO: Terje Næss/NTB Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke fare for at en kalksilo i Verdal skal velte, opplyser politiet søndag ettermiddag. Sikkerhetssonen rundt siloen er redusert til 150 meter.

Et område på 500 meter ble først evakuert rundt siloen med inntil 5.000 tonn brent kalk. Det var frykt for at den fulle siloen skulle velte og at en etsende støvsky skulle ramme dem som bor i nærheten. Brent kalt virker etsende når det kommer i kontakt med væske og kan skade pusteorganer, øyne og hud.

Det var en person i nærheten som meldte ifra til politiet søndag klokken 10 etter å ha hørt et smell fra industriområdet. Like etter varslet bedriften NorFraKalk selv politiet om hendelsen. Siloen hadde da kollapset i toppen

Ved 16.30-tiden meldte politiet i Nord-Trøndelag om at situasjonen på stedet var under kontroll og at siloen ble ansett for å være stabil. En plan for tømming av siloen skal lages på et senere tidspunkt.

Drone

Det var etter å ha undersøkt siloen med en drone det ble konkludert at det ikke var noen akutt fare for kollaps.

– Den praktiske betydningen av dette betyr at personer som har lovlig adgang til området, får passere i bil, sier innsatsleder Per Henrik Bykvist ved Nord-Trøndelag politidistrikt til Trønder-Avisa.

Avisa skriver at politiet vil opprette en stoppost hvor folk vil bli sjekket, og sivilforsvarets bil vil patruljere for å sikre at uvedkommende ikke tar seg inn i området.

– Såframt det ikke blir gjort andre vurderinger i løpet av natten, vil normal virksomhet bli gjenopptatt på industriområdet fra i morgen tidlig, skriver politiet i en pressemelding søndag ettermiddag.

Ukjent årsak

NorFraKalk produserer kalk for bleking av papir. Det var et titalls personer på jobb i bedriften da uhellet i siloen skjedde og som måtte evakueres. Driftsleder Leif-Inge Stenseth i NorFraKalk fortalte han ikke vet hva som skjedde da siloen ble skadd.

Konsernsjef Sten Solum i Franzefoss Minerals, som eier NorFraKalk i Verdal, bisto politiet på stedet søndag ettermiddag. Også en representant fra konstruktøren av siloen var ventet til området søndag kveld for å foreta tekniske vurderinger av anlegget.

En annen silo skapte trøbbel i Vestby i Akershus tidligere i uken. Togene på Østfoldbanen ble onsdag stoppet etter at en lekkasje i en silo gjorde at store mengder korn havnet på jernbanelinjen. Torsdag morgen var trafikken i gang igjen
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus