Eks-politimann risikerer seks år i fengsel

BREVIKSBROEN: Fra denne broen i Brevik falt kvinnen. Politimannen er tiltalt for å ikke ha ytt nødvendig hjelp. FOTO: Trond Reidar Tangen / NTB Scanpix
BREVIKSBROEN: Fra denne broen i Brevik falt kvinnen. Politimannen er tiltalt for å ikke ha ytt nødvendig hjelp. FOTO: Trond Reidar Tangen / NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Usikkerheten rundt Linn Madelen Bråthens død er kjernen i saken mot en tidligere politimann. 42-åringen er tiltalt for ikke å hjulpet Bråthen før og etter hun falt fra Breviksbrua.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fallet fra Breviksbrua

- Linn Madelen Bråthen (33) ble funnet død i vannet ved Sandøya utenfor Brevik i Telemark lørdag 3. august 2013.

- Politiet antok at det dreide seg om selvmord. Undersøkelser gjort av offerets venner satte imidlertid politiet på sporet av at noe kriminelt kunne ha skjedd.

- En politimann (42) ble fanget opp av et overvåkingskamera idet han gikk sammen med kvinnen i nærheten av brua den aktuelle natten.

- Politimannen ble siktet for falsk forklaring. Senere skjerpet politiet siktelsen til forsettlig drap, da de trodde siktede kastet eller dyttet Bråthen utfor brua.

- Mannen ble suspendert fra sin stilling i Telemark politidistrikt og er siden sagt opp. 42-åringen er i dag sykepleierstudent.

- Mannen stilte seg uforstående til siktelsen om forsettlig drap og hevder at han var vitne til at kvinnen tok sitt eget liv.

- Påtalemyndigheten fant ikke bevismessig grunnlag for å opprettholde beskyldningene om drap på Bråthen. Tiltalen ble derfor endret til at 42-åringen unnlot å gripe inn før Bråthen falt fra brua og for ikke å ha hjulpet en hjelpeløs person. Han er også tiltalt for falsk forklaring.

- Det er satt av fem dager til saken i Nedre Telemark tingrett.

Bråthen døde 3. august i fjor. Mandag starter rettssaken i Nedre Telemark tingrett.

Politiet ville tiltale sin kollega i Telemark politidistrikt for forsettlig drap etter den 33 år gamle kvinnens død, men statsadvokat Kjetil Omholt konkluderte med at det ikke finnes fellende bevis for drap i etterforskningen og endret tiltalen med Riksadvokatens tilslutning.

Les også: Politimann siktet for forsettelig drap

Hjalp ikke

I stedet må 42-åringen nå forsvare seg mot beskyldningene om at han ikke grep inn da Bråthen på uforklarlig vis og av ukjente grunner falt eller hoppet fra den 45 meter høye brua, og at han heller ikke forsøkte å hjelpe henne etter fallet.

– Ut fra situasjonen og hans kunnskap om Bråthen var han klar over at det var en reell risiko for at hun kunne falle fra broen, står det i tiltalen.

Les også: Spesialenheten vurderer Brevik-saken

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vil bli ferdig

Bråthen døde av nakkeskader som oppsto da hun traff vannet. Døden skal ha inntruffet etter kort tid.

– Han er tiltalt etter det strengeste straffealternativet i regelen om å unnlate å hjelpe noen, noe som kan gi inntil seks års fengsel, sier statsadvokat Kjetil Omholt til NTB.

Det er satt av fem dager til rettssaken. 42-åringen er også tiltalt for falsk forklaring fordi han løy om at han var sammen med Bråthen på brua da hun døde. Han mistet jobben som politimann som følge av saken og skal nå ha begynt på utdanning som sykepleier.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han går til retten med det for øye å bli ferdig med denne saken en gang for alle, sier advokat Arne Lie som forsvarer 42-åringen.

Les også: Politimannen har fått sparken

Nekter skyld

Forsvareren vil stevne fem vitner som skal underbygge den tiltaltes forklaring. Selv om 42-åringen har akseptert oppsigelsen fra arbeidsgiveren, ligger det ingen erkjennelse i dette av at han også hadde noe med Bråthens dødsfall å gjøre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han avviser tiltalen og erkjenner ikke skyld. Det vil han redegjøre for i retten når han forklarer seg, sier Lie.

Aktoratet har varslet at de vil stevne vitner som alle hørte skrik og rop den natten Linn Madelen Bråthen (33) døde. Fem naboer ved brua vil bli ført som statsadvokatens vitner under rettssaken. Felles for dem er at alle, er i følge TV 2 at alle har hørt skrik og rop om hjelp på det tidspunktet Linn Madelen Bråthen døde.

Les også: Politimannen skulle bære Linn Madelens kiste

Var skuffet

Bistandsadvokat Niels-Christian Schelver Petersen sier til NTB at de pårørende først var skuffet over at tiltalen mot 42-åringen ikke gikk ut på forsettlig drap, men at de nå har lagt denne skuffelsen bak seg.

– Nå har vi fokus på saken, og de ser fram til å høre tiltaltes forklaring og kanskje komme nærmere hva de tror er sannheten, sier bistandsadvokaten.

Både Linn Madelen Bråthens samboer, broren henne og moren vil forklare seg under saken. Alle håper rettssaken vil gi noen nye svar på hva som egentlig skjedde den skjebnesvangre natten til 3. august i fjor.