Meny

– Én sivil drept i kampene i Mariupol

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Våpenhvilen mellom Ukraina og de prorussiske opprørerne ble brutt lørdag kveld, ifølge kilder i havnebyen Mariupol. Søndag kommer det meldinger om drepte.

En kvinne er drept i kampene i den ukrainske havnebyen Mariupol, opplyser lokale tjenestemenn til nyhetsbyrået AFP.

Dersom opplysningen stemmer, er hun det første dødsofferet i kampene i Ukraina siden våpenhvileavtalen mellom prorussiske opprørere og ukrainske separatister trådte i kraft fredag.

Kvinnen ble drept i de harde kampene som brøt ut natt til søndag i havnebyen Mariupol, hvor våpenhvilen ble brutt allerede lørdag kveld, ifølge byrådet i Mariupol.

Ytterligere tre innbyggere ble såret da prorussiske opprørere åpnet ild mot en vaktpost tilhørende regjeringsstyrkene helt øst i byen, heter det i uttalelsen søndag formiddag.

En sivil person ble drept, og en soldat ble såret, opplyste byrådet til nyhetsbyrået DPA tidligere søndag. I tillegg ble en bensinstasjon ødelagt.

Opprørere varslet via en Twitter-konto søndag morgen at de var i ferd med å ta Mariupol. Senere anklaget de regjeringsstyrkene for å ha brutt våpenhvilen.

Ukrainas innenriksminister Arsen Avakov lover å sende militære forsterkninger til havnebyen.

– Mariupol er og blir ukrainsk, sier han på Facebook.

Eksplosjoner

Kraftige eksplosjoner, trolig fra artilleri, kunne høres utenfor byen.

– Det kan også være ukrainske stillinger, plassert øst for Mariupol, som skyter tilbake. Uansett er våpenhvilen brutt, sier TV 2 -journalist Øystein Bogen, som befinner seg i byen.

– Håpet om fred er kraftig torpedert, sier han videre.

Også flere andre medier melder om artilleriangrep som skal ha pågått i flere timer i løpet av kvelden. Et industrianlegg og en bensinstasjon sto i brann i utkanten av byen, ifølge en reporter som jobber for Reuters.

– Vi er blitt beskutt en rekke ganger, men har ikke informasjon om sårede, sier en ukrainsk offiser til nyhetsbyrået.

– Flyttet styrker

Våpenhvilen og fredsplanen som partene signerte i Hviterussland fredag, forbyr også troppeforflyttinger.

– Dette avtalepunktet er definitivt brutt. Begge parter har brutt avtalen. Vi har selv sett store ukrainske styrker som har forflyttet seg nordover mot Donetsk, sier Bogen.

Etter en telefonsamtale mellom Russlands president Vladimir Putin og Ukrainas president Petro Porosjenko lørdag, forsikret de to at våpenhvilen skulle opprettholdes og styrkes, til tross for at partene anklaget hverandre for å ha brutt avtalen rett etter at den ble undertegnet.

Lørdag kom det ingen meldinger om kamphandlinger før på kvelden.

Planla fangeløslatelser

Den nye våpenhvileavtalen er den første der både Ukraina, Russland og opprørerne har avtalt å få slutt på kampene siden militante separatister startet opprøret mot Kiev i april.

I henhold til våpenhvilen var det meningen at partene skulle utveksle fanger lørdag. I tillegg skulle det deles ut humanitær hjelp.

Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk har krevd at den nye fredsplanen oppfyller tre krav: Våpenhvile, tilbaketrekking av «russiske styrker og russiske banditter og terrorister» og gjenopprettelse av Ukrainas grense til Russland.

Samtidig fremholder lederen for de prorussiske styrkene som har kontroll i byen Luhansk, at de fremdeles ønsker å løsrive seg fra Ukraina.

Regjeringen i Ukraina skal være villig til å godta betydelig desentralisering av makt og økonomisk frihet til landets regioner, samt fritt språkvalg og amnestiordninger, for å få til en politisk løsning.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus